Menu Zavřít

Někdo mezi Billem Gatesem a Matkou Terezou

15. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Nadace manželů Schwabových podporuje společenské inovace

Česká republika se v letošním roce přidala ke dvaceti zemím, v nichž nadace manželů Hildy a Klause Schwabových vyhlásila soutěž Sociálně prospěšný podnikatel roku. Schwabovi, kteří v roce 1971 založili a pravidelně organizují Světové ekonomické fórum v Davosu, již několik let usilují o to, aby svět velkého byznysu a tučných kont spolupracoval s těmi, kteří nehledí jen na své blaho, ale snaží se prostřednictvím podnikání zkvalitnit život druhým. „Chceme podporovat společenské inovace,“ uvedl Klaus Schwab a dodal:. „Věřím, že tomu naše nadace může pomoci tím, že poskytne sociálně prospěšným podnikatelům platformu a příležitost znásobit jejich podnikání na světovou úroveň.“

Kombinace charakteristik.

Co to je to sociálně prospěšné podnikání ? Jde o zavádění inovativních přístupů zaměřených na okrajové skupiny společnosti. Sociálně prospěšný podnikatel je ten, kdo vytvořil ziskovou nebo neziskovou organizaci, kterou vede jako klasickou firmu, ale jejímž základním cílem je vytvoření sociální hodnoty. Jednoduše řečeno: sociálně prospěšný podnikatel je kombinací charakteristik představovaných Billem Gatesem a Matkou Terezou. Výkonná ředitelka Schwabovy nadace Pamela Hartiganová, říká, že je to inovátor, který mění společnost na základě tržních principů. Jedním z příkladů je třeba počin Farouka Jiwa, jenž založil společnost Honey Care a představil novou technologii včelařství v Keni. Honey Care dodává včelařům úly a učí je novým metodám. Organizace následně také med od těchto pěstitelů odebírá. Během pěti let firma Honey Care získala 27 procent domácího trhu a dala šanci ke vzniku sítě 2500 chovů včel v regionech nejvíce postižených chudobou. Výsledkem je, že tito chovatelé vydělávají dvakrát více, než dříve. Jiwa nadále řídí tuto ziskovou organizaci, ale spíše než o profit, mu jde o sociální transformaci.

BRAND24

Kandidáti jsou vybráni.

Česká republika má také své sociálně prospěšné podnikatele. Bohužel se o nich ještě moc neví. Proto Schwabova nadace loni oslovila česko-anglický měsíčník The Prague Tribune, aby se stal jejím mediálním partnerem pro hledání a vyhlášení Sociálně prospěšného podnikatele roku 2006 v České republice. Poté, co Philippe Riboton, vydavatel The Prague Tribune, ukončil činnost časopisu, přešla organizační stránka soutěže na jeho firmu HR Partners. Vhodné kandidáty hledala tříčlenná komise téměř rok. Nebylo to jednoduché. „Čeští podnikatelé si ještě moc neuvědomují potřebu společnosti dávat, nejen od ní brát. Snad soutěž pomůže popularizaci této problematiky a sociálních podnikatelů bude rok od roku víc,“ věří Riboton. Kromě nechuti angažovat se ve prospěch druhých, existují i objektivní překážky pro sociální podnikání. „Chybí tradice, chybí společenské uznání a zvyšují se nároky na administrativní stránku věci. Sociální podnikání znamená mimo jiné levné podnikání, nezatížené početným a drahým managementem. A v tom je problém. V dnešní době není lehké začínat a už vůbec ne bez pomoci sociálního investora,“ tvrdí Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí, která titul Sociálně prospěšné podnikatelky získala jako první Češka v roce 2002. Do nejužšího výběru se dostali čtyři nominovaní. „Všichni kandidáti jsou zajímaví svou vizí a neotřelými přístupy. Jsou to osobnosti,“ říká členka komise Vitoušová.

Rozhodne se koncem března.

O co vlastně v tomto souboji neobyčejných podnikatelů jde? Rozhodně ne o peníze. Manželé Schwabovi považují za důležitější hodnotu kontakty, výměnu informací, pozornost vlivných. A to je přesně to, co může vítěz soutěže očekávat. Cena mu přinese výjimečné uznání. Bude mít příležitost účastnit se společně s ostatními sociálně prospěšnými podnikateli aktivit, mezi které například patří účast na Světovém summitu pro sociálně prospěšné podnikatele nebo jednání Světového ekonomického fóra, kam bývá každoročně zvána elita z oblasti byznysu i politiky. Petra Vitoušová potvrzuje, že jí osobně titul velmi prospěl. „Znamenal pro mě vstup do společnosti stejně odhodlaných jedinců z celého světa. Otevřel mi dveře k informacím a kontaktům, umožnil větší nadhled nad tematikou a nad českou kotlinou obecně,“ tvrdí prezidentka Bílého kruhu bezpečí. S letošním vítězem soutěže Sociálně prospěšný podnikatel roku se seznámíme 28. března. Rozšíří řady více než stovky sociálně prospěšných podnikatelů ze všech kontinentů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).