Menu Zavřít

Nejzkorumpovanější jsou politické strany

2. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Ve vnímání oblastí s nejvyšší mírou korupce došlo k zásadní změně. Přestože od roku 1998, kdy GfK Czech začala korupční prostředí v České republice sledovat, vždy vévodily žebříčku úřady, nyní poprvé zaujaly první místo politické strany.

Za nejzkorumpovanější je označilo 22 procent respondentů. Zhruba dvě třetiny obyvatel ČR (67 procent) mají pocit, že se míra korupce u nás za poslední tři roky zvýšila.

BRAND24

S politickými stranami si nejvíce spojuje korupci kromě nejstarší skupiny dotázaných (ve věku 70 až 79 let) a lidí se základním vzděláním také více než polovina podnikatelů majících zaměstnance, přesněji 54 procent. Korupci ve všech sledovaných parametrech sice registrujeme stále více, ale místo toho, abychom se aktivně podíleli na jejím potírání, spoléháme se, že řešení přijde od státu. Paradoxní je, že současné politické garnituře nevěříme, že má zájem s korupcí bojovat.

Druhou korupcí nejvíce zasaženou oblastí jsou podle dotázaných úřady (17 procent). Více než desetina dotázaných jmenovala ministerstva (14 procent) a desetina dotázaných označila za čtvrtou nejčastěji zkorumpovanou oblast vládu. Nejméně často si lidé spojují korupci se školstvím, celníky, neziskovým sektorem a bankovnictvím.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).