Menu Zavřít

Nejvíce za auditorské služby platí ČEZ a Agrofert

13. 3. 2016
Autor: Michael Tomeš, E15

Je devět hodin večer a v kanceláři velké tuzemské korporace v centru Prahy se v zasedačce stále svítí. Tři členové auditorského týmu v rozjeté auditorské sezóně na monitorech notebooků stále srovnávají účetnictví firmy s fakturami, úvěry a dalšími transakcemi. Za práci celého týmu vyinkasuje následně auditorská společnost několikamilionovou odměnu.

A to půjde ještě o relativně nízký peníz. Složité prověřování účetnictví totiž stojí největší tuzemské společnosti až desítky milionů korun. Vyplývá to z průzkumu výročních zpráv a účetních závěrek za rok 2014 stovky největších a nejziskovějších českých korporací, investičních skupin a finančních institucí.

Odměny pro auditory za provedení auditu (bez jiných ověřovacích služeb či daňového poradenství) zveřejnilo celkem 69 společností. Celková výše odměn se vyhoupla na zhruba 564 milionů korun. V průměru tak jedna firma zaplatila za tyto služby částku okolo 8,2 milionu korun. Střední hodnota odměn je 2,9 milionu. Celkem třiadvacet korporací zveřejňuje odměny pro auditora v rámci nadnárodní skupiny a osm společností pak platby za auditorské služby nezveřejnilo, ani neuvedlo, že by byly součástí větší skupiny.

Nejvíce peněz vynakládá na auditorské služby energetický kolos ČEZ, který kromě České republiky působí zejména v Polsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku. Polostátní energetický koncern zaplatil předloni 78,3 milionu korun. „Při posuzování výše odměn auditorským společnostem je nutné vzít v potaz, že ČEZ je jedna z mála tuzemských firem, které jsou mateřskou společností nadnárodní skupiny. Účetní konsolidační celek Skupina ČEZ tvořilo k 31.12. 2014 celkem 106 společností,“ uvádí mluvčí společnosti Barbora Půlpánová.

Více čtěte v nejnovějším vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Ministerští auditoři narazili, Tesco SW podala trestní oznámení

BRAND24

Pozastavte evropské dotace, vyzvali Komisi unijní auditoři

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).