Menu Zavřít

Největším oděvním firmám klesly tržby

30. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Českému oděvnímu průmyslu se loni nedařilo. Podle průzkumu odborného časopisu TextilŽurnál totiž více než polovině z 16 největších tuzemských oděvních podniků klesly tržby. Producenti oděvů se loni podle Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu potýkali hlavně s posilující korunou, levnou asijskou konkurencí a nárůstem cen energií.

„Z celkových 16 oděvních firem jich loni pouze šest zaznamenalo nárůst tržeb, což je bilance o hodně horší než u textilních podniků,“ řekl šéfredaktor TextilŽurnálu Michal Korol. První místo na žebříčku největších oděvních firem i v loňském roce připadlo Oděvnímu podniku Prostějov. Tržby OP Prostějov ale podle odhadu TextilŽurnálu v roce 2006 meziročně klesly o 19,2 procenta na 2,1 miliardy korun.

BRAND24

Druhý skončil novojičínský Tonak, jehož tržby vzrostly o devět procent na 523 milionů korun a třetí místo patřilo šumperské společnosti PRO LEN. Její tržby se ve srovnání s rokem 2005 zvýšily o 62,1 procenta na 321 milionů korun. Šumperská společnost se zabývá výrobou a úpravou konfekce pro německého spolumajitele firmu Oska.

Celkové tržby v textilním a oděvním průmyslu v roce 2006 podle předběžných odhadů ATOK klesly o 3,7 procenta na 54,5 miliardy korun. Zatímco tržby v textilním průmyslu klesly o procento na 44,3 miliardy Kč, tak tržby v oděvním průmyslu se meziročně snížily o 14 procent na 10,2 miliardy korun. Tržbám tuzemských textilních firem, které stejně jako oděvní podniky čelí dovozu levného textilu z Asie i silné koruně, nicméně pomáhá rostoucí produkce automobilek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).