Menu Zavřít

Největší investice

11. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Zóna bude stát téměř dvě miliardy

Příprava průmyslové zóny Kolín - Ovčáry letos přijde na 1,211 miliardy korun, stát na ni celkem vydá 1,97 miliardy korun. Z celkových letošních nákladů na zónu pokryje 793 milionů Kč státní dotace. Kolín ji využije k výkupu pozemků a vybudování infrastruktury. Z vlastních zdrojů (úvěru a peněz z prodeje akcií) vynaloží 98 milionů na pozemky a 20 milionů korun na inženýrskou činnost. Z prodeje pozemků investorovi získá město 300 milionů korun.
Jen náklady na výkup pozemků letos dosáhnou 541 milionů korun. Loni na něj město vynaložilo 309 milionů Kč, z toho 307 milionů pokrylo z půjčky od státu. V letošním roce z ní splatí 200 milionů korun. V dalších dvou letech Kolín dokončí v zóně infrastrukturu. V roce 2003 na ni od státu dostane dotaci 350 milionů a v roce 2004 dalších 100 milionů korun.

Přehled nejvyšších investic

1,5 miliardy eur (47 miliard korun)

Továrna PSA Peugeot-Citroën a Toyoty v Kolíně suverénně vede žebříček investic do České republiky, které byly či budou vystavěny „na zelené louce“.

562 milionů dolarů (asi 19,7 miliardy korun)

V listopadu 1999 byla zahájena v Mladé Boleslavi výstavba nové motorárny, která představuje stěžejní investici koncernu Volkswagen ve Škodě Auto a největší samostatnou investiční akci v historii závodu. Plánovaná kapacita továrny, která byla dostavěna loni, je půl milionu motorů a půl milionu převodovek ročně. Plné kapacity by mělo být dosaženo koncem roku 2003, kdy by provoz měl zaměstnávat asi 3000 lidí.

600 milionů eur (19,2 miliardy korun)

Nizozemsko-korejská společnost LG. Philips Displays zatím do továrny na výrobu barevných televizních obrazovek v Hranicích na Moravě investovala pouze 200 milionů eur. Závod, který byl loni v září otevřen, má zaměstnat 1200 lidí. Vláda původně předpokládala vytvoření více než 3000 pracovních míst a investice 600 milionů eur. Představitelé firmy tvrdí, že celková výše investic bude záviset na vývoji poptávky na trhu barevných televizních obrazovek. Investiční pobídky ze strany státu činily zhruba 1,6 miliardy korun.

11,5 miliardy korun

Mexická společnost Nemak, která se zabývá výrobou náhradních dílů pro automobily, by ráda v České republice investovala do průmyslového komplexu na výrobu hliníkových hlav do automobilových motorů. Přestože se o výstavbě začalo vyjednávat již před dvěma roky, Nemak stále nenašel vhodnou
lokalitu. Místo původně rezervované průmyslové zóny Borská pole na Plzeňsku má nyní největší šanci získat mexického investora Mostecko. Do deseti let by měla firma zaměstnat téměř 1400 pracovníků. Nemak má údajně nabídky lokalit kromě ČR též z Maďarska a Německa.

150 milionů dolarů (asi 5,8 miliardy korun)

Japonská společnost Toray Industries otevřela v září 2000 v
Prostějově textilní továrnu na výrobu polyesterové podšívkové
tkaniny. Stavba továrny byla zahájena v dubnu 1998; v regionu
našlo zaměstnání více než 300 pracovníků.

100 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy korun)

Japonská společnost Matsushita Electric Industrial zahájila v roce 1996 v plzeňské průmyslové zóně Borská pole stavbu závodu na výrobu televizorů. Matsushita je známá produkty značky Panasonic a Technics. Od zahájení výroby v dubnu 1997 vyrobila společnost tři miliony televizorů. Z celkové produkce putuje 98 procent televizorů do třiceti zemí Evropy a pouze dvě procenta na český trh. Firma zaměstnává téměř 1500 lidí.

BRAND24

100 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy korun)

V Rudné u Prahy se v roce 1997 rozhodl vybudovat tchajwanský počítačový gigant First International Computer (FIC) továrnu na výrobu počítačů. Výroba byla zahájena v březnu 1998. Loni v září firma zprovoznila dvě montážní haly, které jí umožní zvýšit produkci počítačů z 50 tisíc kusů na 300 tisíc kusů měsíčně. Celkem 95 procent produkce dodává FIC CZ světovým prodejcům počítačů Hewlett-Packard a Compaq Computers. FIC CZ vznikla v roce 1991.

100 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy korun)

O loňskou nejvyšší investici se postarala japonská společnost Denso, která uzavřela kontrakt na výstavbu závodu na výrobu klimatizačních jednotek do aut v průmyslové zóně Liberec - Jih. Továrna, která má do roku 2005 přinést práci až tisícovce lidí, je v Česku největší japonskou investicí do automobilového průmyslu. Výstavba začala loni v listopadu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).