Menu Zavřít

Největší firmy světa

8. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Každoroční žebříček BW

Není to dávno, co telekomunikace patřily mezi nejhorší investice kdekoli na světě. France Télécom, NTT DoCoMo, Verizon, Lucent, Alcatel – všechny akcie telekomunikačních a podpůrných technologických firem se v posledních třech letech téměř zhroutily. Tato ohromující zkušenost se odrazila v žebříčku BusinessWeek Global 1000, který zahrnuje tisíc největších světových společností a řadí je podle jejich tržní kapitalizace. Z pohledu vývoje tržní hodnoty patřily telekomunikace v minulých letech mezi nejhorší.

Jenže co trh vzal, zase vrátil. Stačí se zeptat šéfů společnosti Nextel Communications. Firma se sídlem ve virginském Restonu se v letošním Global 1000 ocitla na prvním místě žebříčku “skokanů”, když postoupila z temnot 988. místa na daleko úctyhodnější 244. příčku. Nextel vloni zaznamenal svůj vůbec první zisk a letos je na cestě k dalšímu úspěšnému roku . Vydělává zejména na osobních radiostanicích kombinovaných s mobilním telefonem, které využívají hlavně zaměstnanci stavebních firem a realitních kanceláří. Zdá se, že jsou to klienti nejenom extrémně loajální, ale také ochotni platit vysoké ceny za spolehlivé služby. Ale co ti ostatní? Nextel se chlubí nejvyššími průměrnými příjmy na jednoho zákazníka – ve výši 71 dolaru – a nejnižší fluktuací klinetů ve srovnání s ostatními velkými mobilními operátory ve Spojených státech. “Naším heslem je být první, být lepší a být jiní,” prohlašuje Tim Donahue, prezident a generální ředitel Nextelu. “Navíc jsme velmi disciplinovaní v otázkách růstu a výdajů.“

Nextel profituje na celkovém vzestupu celého sektoru. Jako skupina byly telekomunikační společnosti zahrnující americké firmy, jako je AT&T Wireless Services, a evropské obry typu Deutsche Telekom či France Télécom, vloni premianty, protože společně vykázaly růst o tři procenta. Je pravdou, že akcie celého sektoru se stále ještě obchodují hluboko pod nejvyššími cenami z doby před třemi lety. Ale mnoho společností snížilo zadluženost a nastartovalo růst.

Telekomunikace nejsou jediným vítězem. Také jiné firmy dokázaly vyždímat zisk v prostředí téměř celosvětového poklesu spotřebitelské poptávky. Časopis BusinessWeek seřadil na základě údajů ženevské Morgan Stanley Capital International firmy ze 23 zemí, a to podle jejich tržní kapitalizace ke 30. květnu. Přestože celková tržní hodnota první tisícovky klesla ve třetím roce za sebou, o 9,6 procenta na 16,7 bilionu dolarů, jsou zde signály, že přes válku, recesi a epidemii je možná to nejhorší už za námi.

Nechceme tvrdit, že už je vše v pořádku. Globální zotavení nemusí být zatím dostatečné – proto předseda amerického Fedu Alan Greenspan 25. června rozhodl o dalším snížení federálních úrokových sazeb. Přesto k určité stabilizaci dochází. Jedním povzbudivým znamením je, že se propad žebříčku tržních hodnot Global 1000 poprvé za dva roky snížil na jednociferné číslo. Takže se zdá, že trhy od Tokia po Tel-Aviv napodobují nečekaně stabilní vzestup Wall Street.

Jedna věc se překvapivě nezměnila: nadvláda amerických společností. Pokles dolaru vůči euru nedokázal poskytnout evropským nadnárodním společnostem významnou výhodu proti dolarovému trhu. To vypadá nelogicky: firmy v přehledu Global 1000, jejichž akcie se obchodují v eurech, automaticky získaly přilepšení díky 22procentnímu růstu eura proti dolaru v loňském roce. Ale pokles evropských ekonomik poškozuje tamní podniky více, než americká polorecese trápí americké giganty. Slabý dolar zároveň podporuje americký export, což také pomáhá akciím. Některé americké společnosti jsou navíc natolik dominantní, že jimi nepohne ani propad měny. Proto si američtí giganti, jako jsou General Electric (jednička), Microsoft (dvojka) a Pfizer (čtyřka), uhlídali osm z prvních deseti míst v přehledu. Britští mamuti Royal Dutch/Shell Group a BP se umístili na osmém a devátém místě a jsou v čele neamerických firem. Vyšší ceny ropy pomohly těmto dvěma i celkové trojce společnosti Exxon Mobil, ale všechny vedoucí společnosti zvládly nedávný globální otřes kapitálu zejména díky své velikosti. Například akcie GE vzrostly od letošního února o třicet procent. Je pravdou, že jejich ceny se od nástupu generálního ředitele Jeffrey Immelta pohybují zhruba na polovině maxima, na které dosáhly před třemi lety ve zlatém období jeho předchůdce Jacka Welche. Ale GE prokázala, že je mazaný bojovník. I přes problémy s divizí vyrábějící plasty očekává obchodní ředitel Keith Sherin růst letošních čistých příjmů mezi třemi a třinácti procenty, a to díky ziskům v jiných oblastech, včetně silného prodeje reklam v NBC a velkých zakázek na letecké motory. “Jsme připraveni na ekonomický skok vzhůru, ale nespoléháme jen na něj,” zdůraznil analytikům při setkání 20. června.

Životaschopnost amerických společností se projevuje jinými způsoby. Jedním z nich jsou fúze a akvizice: nejsilnější americké společnosti jsou jedny z mála, které jsou dost bohaté na velké obchody. Přední výrobce mycích prostředků, společnost Procter & Gamble (P&G), která očekává velký růst zisků, zahájila letos v březnu převzetí německé Welly tím, že nabídla o dvacet procent víc, než byla počáteční cena akcií.

Další z fúzí a akvizic: newyorský výrobce léčiv Pfizer pohltí firmu Pharmacia. Obchod uzavřený 16. dubna zvýšil společné příjmy na 48 miliard dolarů. Nový obr patří také mezi deset nejziskovějších společností na seznamu – žebříček vedou Citigroup a GE.

Síla Ameriky se projevila i v technologickém sektoru, kde prvotřídní akcie IT-firem rostly, dokonce i když celkové výdaje společností na rozvoj technologií stoupaly pomalejším tempem. Společnosti Cisco Systems, Dell Computer, IBM a Oracle ukázaly obrovskou odolnost. Analytici tvrdí, že věčný vítěz Microsoft loni prodal o šestnáct procent víc serverového softwaru a konečně pronikl na trh s high-end produkty. V účetním roce ukončeném 30. června rovněž utržil téměř dvacet miliard dolarů za prodej v podstatě monopolních Windows a Office. Tyto dva produkty jsou tak ziskové, že firmě jen díky jim stoupá likvidita asi o miliardu dolarů měsíčně.

V telekomunikačním sektoru se s Microsoftem nemůže nikdo srovnávat, ale i ostatní vykazují přinejmenším známky oživení. Ještě před několika měsíci se problémy zdály obrovské. Ceny telekomunikačních akcií stále klesaly, a to i přes stálou poptávku po dálkových hovorech a vysokorychlostních datových linkách. Nové bezdrátové datové služby měly málo zákazníků a na bilanci firem tvrdě dopadly důsledky mohutného přeplácení při akvizicích a nákupech širokopásmových licencí na nové služby třetí generace mobilní sítě UMTS.

V Evropě se situace v sektoru konečně stabilizovala. Firmy prošly očistným obdobím plným snižování ratingů a bankrotů. V BT Group, KPN, Deutsche Telekom a France Télécom se měnili ředitelé. Deutsche Telekom dnes vypadá daleko atraktivněji, protože snížil zadluženost – na konci letošního roku to má být o 11,5 procenta – a navíc v prvním čtvrtletí oznámil zisk. Vloni měl ztrátu 29 miliard dolarů. “Samotné snižování nákladů lepší budoucnost nezajistí,” sdělil nedávno akcionářům generální ředitel Kai-Uwe Ricke. Avšak mezi investory a analytiky převládá názor, že společnost má nejtěžší období za sebou.

Totéž platí i pro soupeře Deutsche Telekomu. Během nejhorší krize byly tyto společnosti značně podhodnoceny. Například hodnota akcií France Télécomu odpovídala zlomku jeho aktiv, a byla dokonce nižší než hodnota jediné divize, bezdrátové Orange. Nyní investoři soudí, že zbývajícím telekomunikačním obrům bankrot nehrozí a uvědomují si, že tyto společnosti ročně vytvářejí miliardy dolarů ve volném cash flow. Obnovení důvěry se odrazilo v okázalém kroku Orange. Nový generální ředitel Sol Trujillo – původně generální ředitel US West – oznámil 24. června v Londýně pro dvojku evropského trhu mobilních operátorů ještě smělejší a ambicióznější růstové cíle než dosud.

Další z hvězd žebříčku Global 1000, telekomunikační divize Yahoo! Japan poskočila v pořadí ze 797. na pořadí 342. Co do zisku na akcii se dostala mezi tři nejlepší. Investory to nijak nepřekvapilo, neboť akcie si vedly skvěle. Za svou cenu vděčí nejen nejznámější internetové aukci s jedenácti miliony účastníků, ale také divizi Yahoo BB, jež v Japonsku nabízí populární širokopásmové připojení.

Společný podnik amerického Yahoo a japonské investiční skupiny Softbank začal zajišťovat dodávku hudby, videa a dalších služeb přes vysokorychlostní sítě v srpnu roku 2001 – a od té doby se nezastavil. Japonský širokopásmový obchod Yahoo vydělává ročně kolem 190 milionů dolarů, což je téměř čtyřicet procent ročního obratu. Dalším silným hráčem v oblasti telekomunikací je v Japonsku NTT DoCoMo, která se dostala do první pětadvacítky Global 1000. Poté, co se loni ocitla v červených číslech, vykázala v posledním fiskálním roce ukončeném v březnu čistý zisk 1,8 miliardy dolarů a tržby ve výši 40,8 miliardy dolarů. Takaši Hajasaka z HSBC Securities předpovídá v dalším roce zisk až 5,3 miliardy dolarů při tržbách 42 miliard dolarů. Působí restrukturalizace, nové a rychlejší telefony a pomalé ale jisté rozšiřování mobilních telefonů s japonskou verzí WAPu – službou i-mode – do světa. Sítě UMTS se stále málo využívají, ale DoCoMo má trpělivost. “S lepšími telefony a širším pokrytím se uživatelé začínají přesunovat k sítím třetí generace,” říká Kijojuki Tsujimura, viceprezident pro firemní strategii.

Telekomunikační firmy ožívají díky silnému cash flow. Jde o strategii, kterou používají přední firmy i v jiných odvětvích. Konzervativní britská společnost HSBC Holdings PLC je dnes druhou největší bankou na světě. Na toto místo ji vynesly nedávné akvizice zahrnující Republic National Bank of New York, mexickou GFBital a naposledy Household Financial. “Za posledních dvanáct měsíců jsme využili několika důležitých příležitostí k růstu,” konstatoval Stephen Green, generální ředitel HSBC Group. Nákupní horečka posunula HSBC na žebříčku o osm míst výš, na čtrnácté místo. Konzervativní finanční pozice, opatrný management a silná rozvaha pomohla HSBC během dlouhého období medvědího trhu. Více než třetina příjmů banky pochází z poplatků a provizí, a jen šest procent je z méně stabilního obchodování.

HSBC dřív vytvářela téměř čtyřicet procent svého zisku v Hongkongu. Po nedávném řetězu akvizic pochází zhruba třicet procent kapitálu a odhadovaného hrubého zisku ze Spojených států. Banka nyní svou pozornost upírá k novým trhům, jako je například vnitrozemská Čína a dokonce Irák. Spolu se svým soupeřem Citibank se HSBC účastní vyjednávání o roli při rekonstrukci iráckého bankovního systému.

Také Velká Británie je domovem ambiciózních finančníků. Jeden příklad za všechny: společnost Man Group, která vylétla z 989. místa na 618. Společnost se značně vzdálila svým kořenům obchodníka s cukrem z roku 1783. O téměř dvě stě let později vložila své marketingové schopnosti do obchodování s dalšími zemědělskými produkty. Nyní je největším veřejně obchodovaným investičním fondem na světě. Skupina těží z poklesu světových kapitálových trhů, při němž se bohatí investoři stále více obracejí na rizikovější investiční fondy.

Zatím byli za své riziko odměněni. Například hlavní fond skupiny, AHL Diversified, vzrostl za dvanáct měsíců ukončených k letošnímu 31. březnu o 32 procent – zatímco FTSE utrpěla 29procentní pokles. Navíc od letošního ledna Man expandoval do Spojených států, kde nabízí společné fondy. Vzhledem k tomu, že se zabývá hedgovými fondy, daří se mu i na slabších trzích. Souhrn dosažených výkonů hlavního fondu AHL je v posledních patnácti letech sedmnáct až osmnáct procent ročně. “Dařilo se nám díky silnému růstu v oblasti hedgových fondů,” říká Harvey McGrath, předseda londýnské společnosti.

Japonsko má v bankovnictví velké smolaře. Dvě japonské banky patří mezi pět nejhorších: UFJ Holding a Mizuho Financial. Zklamáním jsou i výsledky Sumitomo Mitsui a Sumitomo Trust. I přes svůj ohromný majetek japonské banky trpí rostoucími špatnými úvěry, vratkými kapitálovými základy a zmenšujícími se rezervami.

Největší japonská banka Mizuho, jež vznikla megafúzí, oznámila za rok ukončený v březnu ztrátu ve výši dvaceti miliard dolarů. Prezident Terunoba Maeda dostal minulý měsíc při výroční valné hromadě co proto. od rozhněvaných investorů, kteří přišli o 90 procent svých peněz od konce roku 2000, kdy Mizuho vstoupila na burzu. Je neuvěřitelné, že ještě před deseti lety obsadily japonské banky čtyři z deseti prvních míst v hodnocení Global 1000.

První stovka Global 1000 Pořadí Tržní kapitalizace (miliardy USD)

1 1 GENERAL ELECTRIC USA 286,10
2 2 MICROSOFT USA 263,99
3 3 EXXON MOBIL USA 244,93
4 6 PFIZER USA 244,89
5 4 WAL-MART-STORES USA 232,22
6 5 CITIGROUP USA 210,86
7 9 JOHNSON & JOHNSON USA 161,36
8 7 ROYAL DUTCH/SHELL GROUP Nizozemí/V.Británie 158,48
9 8 BP Velká Británie 153,24
10 11 AMERICAN INTERNATIONAL GROUP USA 150,97
11 13 INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES USA 148,80
12 27 VODAFONE GROUP Velká Británie 147,99
13 10 INTEL USA 136,04
14 22 HSBC HOLDINGS Velká Británie 126,97
15 15 MERCK USA 124,81
16 16 GLAXOSMITHKLINE Velká Británie 118,96
17 21 PROCTER & GAMBLE USA 118,88
18 23 CISCO SYSTEMS USA 115,17
19 17 NOVARTIS Švýcarsko 113,09
20 12 COCA-COLA USA 112,97
21 19 BANK OF AMERICA USA 111,06
22 25 BERKSHIRE HATHAWAY USA 108,98
23 14 NTT DOCOMO Japonsko 105,31
24 26 TOTAL Francie 103,78
25 20 VERIZON COMMUNICATIONS USA 103,55
26 28 TOYOTA MOTOR Japonsko 86,32
27 48 NOKIA Finsko 86,09
28 18 ALTRIA GROUP USA 85,43
29 24 SBC COMMINICATIONS USA 84,53
30 70 AMGEN USA 83,29
31 30 NESTLE Švýcarsko 83,00
32 33 WELLS FARGO USA 81,72
33 46 DELL COMPUTER USA 80,70
34 34 VIACOM USA 80,18
35 32 PEPSICO USA 76,34
36 31 CHEVRONTEXACO USA 75,79
37 29 HOME DEPOT USA 75,56
38 35 ROYAL BANK OF SCOTLAND GROUP Velká Británie 75,13
39 37 FANNIE MAE USA 73,19
40 43 ROCHE HOLDING Švýcarsko 72,61
41 49 UNITED PARCEL SERVICE USA 69,92
42 38 ASTRAZENECA Velká Británie 69,67
43 40 ABBOTT LABORATORIES USA 69,61
44 36 ADL TIME WARNER USA 68,36
45 88 ORACLE USA 68,20
46 47 UBS Švýcarsko 67,63
47 169 COMCAST USA 67,21
48 44 ELI LILLY USA 67,15
49 45 J.P.MORGAN CHASE USA 66,71
50 52 ENI Itálie 64,58
51 77 DEUTSCHE TELEKOM Německo 62,85
52 64 TELECOM ITALIA Itálie 60,12
53 55 HEWLETT-PACKARD USA 59,51
54 59 MEDTRONIC USA 59,46
55 50 UNILEVER Nizozemí/Velká Británie 59,36
56 42 WYETH USA 58,19
57 184 FRANCE TELECOM Francie 57,45
58 67 TELEFONICA Španělsko 56,80
59 39 KRAFT FOODS USA 56,10
60 41 NIPPON TELEGRAPH & TELEPHONE Japan 55,58
61 57 AMERICAN EXPRESS USA 54,75 62 66 WACHOVIA USA 54,04
63 68 MORGAN STANLEY USA 49,67
64 53 BRISTOL-MYERS SQUIBB USA 49,62
65 73 3M USA 49,43
66 51 BELLSOUTH USA 49,27
67 74 L`OREAL Francie 49,06
68 85 SANOFI-SYNTHELABO Francie 46,81
69 56 BARCLAYS Velká Británie 46,19
70 161 ORANGE Francie 45,58
71 81 U.S.BANCORP USA 45,48
72 80 ANHEUSER-BUSCH USA 45,05
73 109 TIM Itálie 44,76
74 69 BNP PARIBAS Francie 44,33
75 82 HBOS Velká Británie 44,11
76 75 BANC ONE USA 43,51
77 110 ENEL Itálie 42,22
78 61 SIEMENS Německo 42,20
79 78 DUPONT USA 41,87
80 60 AVENTIS Francie 41,65
81 79 FREDDIE MAC USA 41,48
82 54 LLOYDS TSB GROUP Velká Británie 40,93 83 117 MERRILL LYNCH USA 40,28
84 76 WALT DISNEY USA 39,56
85 106 GOLDMAN SACHS GROUP USA 38,91
86 87 BANCO SANTANDER CENTRAL HISPANO Španělsko 38,59
87 101 WASHINGTON MUTUAL USA 38,56
88 119 TELSTRA Austrálie 37,81
89 124 CANON Japonsko 36,67
90 NR CONOCOPHILLIPS USA 36,52
91 83 DEUTSCHE BANK Německo 36,41
92 120 NEWS CORP. Austrálie 36,27
93 111 E.ON Německo 35,64
94 130 NISSAN MOTOR Japonsko 35,61
95 102 GILLETTE USA 35,46
96 71 TEXAS INSTRUMENTS USA 35,45
97 160 TELEFONICA MOVILES Španělsko 35,45
98 126 SAP Německo 35,35
99 89 TYCO INTERNATIONAL USA 35,34
100 92 HONDA MOTOR Japonsko 35,11 Poznámka: uvedené firmy jen z vyspělých zemí, Global 1000 nezahrnuje rozvojové a rozvíjející se trhy

Jak si stojí střední Evropa Pořadí firem v žebříčku časopisu BusinessWeek sestaveném pro rozvojové trhy Pořadí 2003 2002 Země Tržní kapitalizace (mil. USD) cena na akcii (USD) Změna hodnoty proti roku 2002 (%) P-E Výnos (%) Tržby (mil. USD) Zisk (mil. USD) Aktiva (mil. USD) Návratnost kapitálu (ROE v %) 63 60 Telekomunikacja Polska Polsko 5071 4 5 -3 20.6 0,7 5045 247 9934 7,0
70 81 Matav Maďarsko 4451 4 19 -3 13,9 2,0 2786 321 5082 13,2
73 103 Český Telecom ČR 4202 13 37 12 26,2 0,0 1984 161 5973*) 3,8
115 168 Komerční banka ČR 2961 78 50 22 8,6 0,6neuv.339 neuv. 26,0
119 177 MOL Maďarsko 2904 27 37 12 1,4 1,0 5470 308 neuv. 16,1
141 - ČEZ ČR 2519 4 57 29 10,2 2,2 2087 316 neuv. 4,5
180 165 PKN Orlen Polsko 2065 5 0 -7 18,2 0,7 4552 113 neuv. 5,1
183 159 Banka PBH-PBK Polsko 2034 71 -5 -12 56,6 1,4 neuv. 36 12144 2,7

*) z nekonsolidovaných výsledků

BRAND24

Poznámka redakce Euro: vybráno z žebříčku Top 200 Emerging-Market Companies, který sestavil časopis BusinessWeek s pomocí údajů Morgan Stanley Capital International

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek Překlad: Jana Fantová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).