Menu Zavřít

Největší český festival světla se koná v Olomouci

30. 9. 2011
Autor: profit

Společnost Philips je spoluorganizátorem největšího českého festivalu světla a videomappingu, který probíhá od 27. září do 1. října v Olomouci.

Foto: Philips

Těžištěm festivalu „VZÁŘÍ“, organizovaného sdružením ARTnative a společností Philips, je osvětlení historických budov Horního náměstní, které na pět nocí zazáří v úplně nových barvách. Současně probíhá soutěžní klání evropských videomappingových týmů, první mezinárodní soutěž v interaktivní projekci na fasády budov v Evropě. 

Kromě bohatého vizuálního zážitku má festival světla VZÁŘÍ ambici představit možnosti moderního osvětlení v současném urbanismu a architektuře a zvýšit povědomí o energeticky úsporných možnostech osvětlení měst a obcí.

Světlo hraje klíčovou roli při vnímání atmosféry jakéhokoliv města. Účast společnosti Philips na festivalu VZÁŘÍ vychází z naší snahy být na čele vývoje v oblasti osvětlení,“ uvádí Arno Kraus, generální ředitel společnosti Philips ČR a Philips Lighting. “Rádi bychom obyvatelům přiblížili kreativní možnosti osvětlení a ukázali, jak dokáže světlo měnit naše vnímání zdánlivě všedních věcí. Zároveň považuji festival za jedinečnou ukázku toho, jak moderní osvětlení pozitivně ovlivňuje městské prostředí, vytváří jeho identitu a zlepšuje kvalitu života jeho obyvatel.

Hlavním bodem festivalu bude osvětlení vybraných budov na olomouckém Horním náměstí, které na pět nocí rozzáří nejmodernější LED technologie společnosti Philips. Na novou noční podobu se tak mohou těšit radnice, banka i další významné historické objekty, které doslova ožijí v nových barvách. V rámci Noci světel bylo včera představeno speciální osvětlení radnice, které bude pro tento večer aktivně reagovat na okolní dění, ať už hudební produkce, či zvuky a řeč návštěvníků.

Cílem instalace speciálního osvětlení radnice je vytvořit po dobu festivalu protiváhu umění videomappingu. Toho bychom nedosáhli ani statickým ani běžným dynamickým osvětlením. Rozhodli jsme se proto vytvořit „světelný mapping“ díky tomu, že celé osvětlení bude reagovat na hlas, což bude nejlépe vidět při večerním beatboxovém koncertě, který jsme pracovně nazvali „Beamboxem,“ řekl Hynek Bartík, Segment business leader pro venkovní osvětlení společnosti Philips.

Další technologie a instalace budou k vidění ve speciálně upraveném stanu Philips Ambient Café, kde proběhne workshop na téma osvětlení v interiérech a exteriérech. Společnost Philips tady představí koncept SchoolVision, který přizpůsobuje intenzitu interiérového osvětlení ve školních prostorech dle denní doby, ale i dle potřeb žáků a kantorů, technologii CityTouch, která umožňuje na dálku řídit a spravovat veřejné osvětlení ve městech a ulicích nebo dynamické architekturní osvětlení, které bude osvětlovat celý prostor a návštěvníci dočasné kavárny jej budou moci sami řídit. (Další informace o uvedených technologiích naleznete v samostatných podkladových materiálech.)

Soutěžní projekce ve videomappingu

Od 29. září také probíhá soutěžní projekce evropských videomappingových týmů. Tři dny za sebou budou mít soutěžní týmy z České republiky, Polska a Maďarska možnost osvětlit vybrané budovy a provádět interaktivní 12minutové projekce a 3D. Ve čtvrtek 29. září předvedl na Petrášově paláci animaci polský tým, dnes bude promítat na Krajinskou lékárnu český tým. Závěrečný den festivalu VZÁŘÍ bude patřit Maďarům, kteří svoji projekci předvedou na fasádě Edelmannova paláce. Projekce začnou od 20:00 a budou promítané v půlhodinových intervalech.

Světlo pro naše města

Společnost Philips převzala záštitu nad částí věnovanou vytváření příjemného prostředí našich měst a obcí pomocí světla. V rámci festivalu se uskuteční také odborná konference na téma „Světlo pro naše města“ určená primátorům, starostům a zastupitelům měst a obcí, architektům a lidem pracujícím s architekturním a veřejným osvětlením.

BRAND24

Část věnovaná zastupitelům měst se zaměří na vysvětlení současného stavu a výhledy technologie LED pro použití ve veřejném osvětlení a architektuře. Bude prezentována studie ekonomické proveditelnosti výměny veřejného osvětlení s LED svítidly a zazní také prezentace o inteligentním řízení veřejného osvětlení.

Pro architekty a zástupce odborné veřejnosti budou zajímavé přednášky z oblasti urbanistického osvětlení, které ukážou, jak může světlo přispět k vytvoření té správné atmosféry ve městech. S prezentací na toto téma vystoupí nejznámější nezávislý světelný designér, pan Roger Narboni, který navrhoval koncepty osvětlení měst jako Paříž, Atény, Brusel, Jeruzalém nebo Milano, a podílel se na osvětlení takových architektonických skvostů jako Notre Damme v Paříži nebo nejslavnějšího ze zámků na řece Loire – Chambord. Pan Narboni se ve své přednášce bude věnovat tématům světelného designu, a na svých velkolepých projektech ukáže použití světla v urbanismu a ukáže prvky architekturního osvětlení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).