Menu Zavřít

Největší české firmy řídí více cizinců než na začátku století

5. 11. 2012
Autor: profimedia

Čeští manažeři se musí stále více zdokonalovat v cizích řečech. Podíl cizinců ve vedení největších tuzemských firem totiž vytrvale roste. Zatímco v roce 2000 působilo ve vedoucích funkcích ve firmách 25 procent zahraničních manažerů, letos jejich podíl vzrostl na 34,1 procenta.

Průzkum společnosti Deloitte, který srovnával podíl cizinců ve statutárních a dozorčích orgánech stovky největších firem, jasně dokazuje, že počet zahraničních manažerů v česku přibývá. „Výsledky průzkumu svědčí o tom, že pozice zahraničních manažerů v řídících i dozorčích orgánech českých firem výrazně posílila. Nejvíce je to patrné především u členů představenstva, kde se jejich počet zhruba ztrojnásobil, u členů dozorčích rad zdvojnásobil, naopak u jednatelů poklesl,“ říká vedoucí Deloitte Corporate Governance Centra ČR Jan Spáčil.

Orgánem, kde se podíl cizinců zvýšil nejvíce, je představenstvo firmy. Z 11,2 procenta v roce 2000 vzrostl na letošních 33 procent. “Trend rostoucího obsazování cizinců do představenstev společností je dlouhodobý a souvisí s tím, že oproti roku 2000 je mezi nejvýznamnějšími českými firmami stále více společností v rukách zahraničních vlastníků. Ti pak častěji nominují do nejvyšších řídících orgánů svoje zástupce“ komentuje výsledky Jan Spáčil.

CONTENT24

Czech Top 100 firem Podíl cizinců 2000 Podíl cizinců 2012
Členové představenstva 11,2% 33,0 %
Členové dozorčích rad 15,6% 30,2 %
Jednatelé 48,4 % 39,1 %
Celkem 25,0% 34,1 %

Zdroj: Deloitte Corporate Governance Centrum ČR

Opačný trend je u nejvyšších šéfů firem. Tam naopak podíl zahraničních managerů klesá. Celkem o 9 procent. Zatímco na začátku tisíciletí tvořili cizinci téměř polovinu jednatelů firem, přesně 48,4 procenta, v roce 2012 klesl jejich podíl na 39,1 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).