Menu Zavřít

Nejsme hrozba. Huawei zažaloval amerického telekomunikačního regulátora

5. 12. 2019
Autor: čtk

Čínská telekomunikační společnost Huawei zažalovala americkou Federální komisi pro spoje (FCC), neboť považuje za nezákonné rozhodnutí, kterým regulátor označil čínskou firmu za hrozbu pro národní bezpečnost USA. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Společnost Huawei zažalovala vládu Spojených států také v březnu za to, že loni zakázala federálním agenturám používat její výrobky.

FCC na konci listopadu za hrozbu národní bezpečnosti označila vedle společnosti Huawei také čínskou firmu ZTE. Největšími klienty těchto firem jsou v USA hlavně venkovští operátoři, kteří při nákupu produktů a služeb Huawei a ZTE nemohou napříště využít prostředky z vládního fondu, jenž má k dispozici 8,5 miliardy dolarů (bezmála 197 miliard korun). Telekomunikační regulátor navrhl, aby se čínské vybavení stávajících telekomunikačních sítí nahradilo jinými zařízeními. Huawei se také nesmí účastnit v USA budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu vybízejí Spojené státy i své spojence.

Huawei nyní FCC zažaloval, aby rozhodnutí regulátora zvrátil. „Zákaz porušuje práva společnosti a zákony schválené Kongresem,“ prohlásil podle portálu Nikkei Asian Review Dennis Amari, který je v Huawei ředitelem pro vztahy s americkou vládou. Dodal, že verdikt FCC čínskou firmu stigmatizuje a Huawei kvůli tomu nebude moci obchodně růst.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Nikkei Asian Review poznamenal, že až do letošního roku se Huawei držel v pozadí, ale v nedávné době podal po celém světě sérii žalob, mimo jiné za pomluvu ve Francii. Portál rovněž připomněl únorovou zprávu listu The Wall Street Journal, podle které Huawei pohrozil zažalovat českou vládu za tvrzení, že chytré telefony společnosti nejsou bezpečné.¨

Jak dostat Huawei z černé listiny: američtí výrobci čipů lobbují za Číňany

Dále čtěte:

Obchodní válka: Čína oznámila odvetná cla, Trump vyzval americké podniky k přesunu výroby

Pivovarský moloch AB InBev jde na burzu v Hongkongu. Potřebuje peníze na splácení dluhů

Apple představil nový iPhone. Cena začíná na 16 400 korun

Důsledek obchodní války: čínský HDP rostl nejpomaleji za 27 let

BRAND24

Čína se tvrdě opřela do Spojených států. Obvinila je z ekonomického terorismu

Úplná obchodní válka posune svět k recesi, varují analytici

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).