Menu Zavřít

Nejlepší vinařství roku 2009

3. 4. 2010
Autor: profit

Vinařstvím roku 2009 se stala společnost Vinselekt Michlovský, která hospodaří v Mikulovské a Velkopavlovické vinařské podoblasti. Zvítězila v nové soutěži, v níž se hodnotila celoroční práce podniku.

Miloš Michlovský se léta věnuje šlechtění vinné révy.

Autor: Martin Siebert

Soutěž Vinařství roku vloni na podzim vyhlásil Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem. Od dosavadních soutěží vinařů, kde se posuzují především vybraná vína, se toto klání odlišuje. „Tentokrát jsme posuzovali nejen kvalitu vín v kolekci, ale celoroční práci, například umísťování v soutěžích, používaní technologií, šlechtění, marketing a vztah k životnímu prostředí,“ vysvětluje předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo. Za loňský rok se titulem Vinařství roku může chlubit firma Vinselekt Michlovský.

Vybírali ze silné pětky Porota neměla snadnou práci. „Odborné instituce do prvního ročníku soutěže nominovaly kolem devadesáti tuzemských vinařství, která svým podnikáním loni přispěla k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru,“ uvádí tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Do finále se dostala vinařství, která získala nejvíce nominací. Spolu s Vinselektem Michlovský se ocitly mezi nejlepšími ještě Moravíno, Sonberk, Vinné sklepy Valtice a Znovín Znojmo. Počátkem roku hodnotící komise objela všech pět nejlepších vinařství a rozhodla o historicky prvním vítězi letošního ročníku. „Vítěz odborníky přesvědčil hlavně díky vysoké kvalitě vín, sofistikované technologii, ale také díky citlivému přístupu při pěstování révy vinné, který respektuje krajinný ráz a půdní podmínky. Důležitým měřítkem byla i chuťová typičnost odrůdy, oblasti a ročníku,“ říká jeden z porotců – sommelier Ivo Dvořák. Hlavně biovíno

Akciová společnost Vinselekt Michlovský se jmenuje podle svého zakladatele – Miloše Michlovského, který se již léta věnuje šlechtění révy vinné. Je také průkopníkem a propagátorem biologického pěstování vína. Společnost, jejíž vinice se rozprostírají na 130 hektarech, uvádí na trh řadu produktů vyrobených z hroznů pod označením BIO.

Dosahuje významných úspěchů i v soutěžích, což dokazuje udělení titulu absolutního mezinárodního šampiona na výstavě Terravino Mediterranean International Wine and Spirits Challenge Izrael 2009, Pálava Private Selection 2007, kde Vinselekt Michlovský obdržel velkou zlatou medaili Double Gold, která je dosud historicky nejvyšším oceněním pro moravská vína na zahraničních soutěžích. Vinařství si také z letošního Vinexu odnese první titul za biovíno u nás – Champion Grand Prix Vinex 2010 za víno Hibernal 2008 pozdní sběr Bio.

**Příště až za deset let

Vítězný podnik v soutěži získal bronzovou plaketu a bude uveden do Síně slávy vinařství ČR v Národním vinařském centru ve Valticích. „Titul bude moci užívat neomezeně dlouho, bude však muset uvádět, v jakém roce ocenění získal. Znovu bude moci být nominován až za deset let, aby mělo možnost zvítězit v soutěži více firem,“ objasňuje Jiří Sedlo.

BRAND24

Národní vinařské centrum ve Valticích také provozuje od roku 2000 Salon vín České republiky, který každoročně oceňuje stovku nejlepších tuzemských vín. V letošním jubilejním desátém ročníku nejvyšší soutěže vín v Česku vybírali z rekordních 520 vzorků od téměř stovky vinařství. Nejúspěšnějšími odrůdami mezi bílými víny byly Rulandské šedé, Ryzlink vlašský a Chardonnay, z červených pak Zweigeltrebe, z ročníků rok 2008. „Medailí Salon vín 2010 si může svá vína ozdobit 48 vinařů,“ uvádí ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Nejúspěšnější vinařskou firmou v letošním ročníku Salonu vín byl s patnácti vzorky rovněž Vinselekt Michlovský.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).