Menu Zavřít

Nejlepší tuzemské stavby oceněny

28. 11. 2010
Autor: profit

Bytový komplex Zelené Město, kancelářská budova Amazon Court, obchodní dům Olympie Brno a hotel Augustiniánský dům. To jsou vítězné projekty letošního ročníku prestižní soutěže Nejlepší z realit.

Foto: Best of Realty

O ceny „Best of Realty“ se letos utkalo celkem 25 tuzemských projektů dokončených po 1. lednu 2009. Do závěrečného kola soutěže letos porota vybrala téměř o polovinu méně novostaveb než loni. „Počet nominovaných projektů logicky odrazil celkovou ekonomickou situaci. Ta se samozřejmě promítá i do realitního trhu. Není žádným tajemstvím, že se v současnosti dokončuje a rozjíždí podstatně méně projektů, než tomu bylo v minulosti,“ říká ředitelka soutěže Jana Hrabětová. Ubylo podle ní zvláště kancelářských a bytových projektů. „Například vloni byly do soutěže nominovány dvě desítky rezidenčních projektů, letos 14,“ přibližuje Hrabětová. Přestože se na soutěži projevily dopady ekonomické recese, měla porota z čeho vybírat. „I přes nižší počet projektů přišla na trh řada kvalitních realizací,“ říká předseda poroty a ředitel společnosti Incoma GfK Tomáš Drtina.

Kanceláře v mostech

Vítězem v kategorii bytových projektů se stala první etapa Zeleného Města na pomezí Prahy 3 a 9. Skupina Lighthouse Group zde postupně staví 28 samostatných nízkopodlažních bytových domů doplněných dvěma objekty o 11 podlažích. Porota u první fáze projektu ocenila bezchybné propojení všech atributů moderního bydlení. Zelené Město podle ní patří k tomu nejlepšímu, co bylo v rezidenčním developmentu hlavního města realizováno.

Z nových administrativních center si vítězství odnesl Amazon Court. Porotci ocenili originální vnitřní řešení umožňující nadstandardní pracovní prostředí, celkovou kvalitu a v neposlední řadě i vynikající architekturu, díky níž se Amazon Court řadí mezi dominanty Prahy 8. Návrh budovy pochází z dílny dánského studia Schmidt, Hammer, Lassen a na břeh Vltavy přinesl několik zajímavých architektonických prvků. Jsou jimi zejména prosklené „mosty“, ve kterých jsou umístěny kancelářské prostory, relaxační prostory se zelení a vodními plochami či barevné vnitřní žaluzie, které reagují na pohyb slunce. Developerem této administrativní budovy je společnost Europolis.

Ubytování pro náročné

Mezi obchodními centry letos zvítězila čtvrtá fáze Olympie Brno. Podle slov poroty projekt získal prvenství za naplnění vize formulované již v 90. letech minulého století. Ve spolupráci s renomovanými architekty postupně vyrostl na okraji Brna největší mimopražský nákupně-zábavní komplex v České republice, jehož dosah překračuje hranice Jihomoravského kraje.

V kategorii hotelů získal titul Wellness & spa hotel Augustiniánský dům v Luhačovicích, a to především za citlivou revitalizaci novorenesančního objektu, z něhož se stal hotel vyhovující nejpřísnějším měřítkům. Design pokojů i veřejně přístupných prostor splňuje požadavky i velmi náročných hostů.

Zvláštní cenu poroty letos obdrželo Centrum Černošice ve stejnojmenném městečku v sousedství Prahy. Cena byla udělena za urbanisticko-architektonické řešení, které přispělo k vytvoření živoucího centra Černošic a k výraznému zkvalitnění života jeho obyvatel. Držitelem ocenění Award for Excellence, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, se stalo Centrum Paraple za vybudování přístavby Centra, pod jehož realizací je podepsána společnost Trigema Building. Ta se vzdala svého zisku, čímž výrazně snížila náklady na celou stavbu.

Best of Realty 2010

Kategorie: Rezidenční projekty

Vítězný projekt, developer

1. místo Zelené Město (I. etapa), Lighthouse Group

2. místo Eko Logické vily Nymburk, Gama Prague development

3. místo Villa Park Čechovka, Villa Park Čechovka

Kategorie: Nová administrativní centra

Vítězný projekt, developer

1. místo Amazon Court, Europolis Real Estate Asset Management

2. místo Campus Science, AIG/Lincoln CZ

3. místo CITY West, Finep

Kategorie: Obchodní centra

Vítězný projekt, developer

1. místo Olympia Brno - fáze 4, Somerston Olympia CZ

2. místo Fashion Arena Outlet Center, TK Development a LMS/Euro Mall Štěrboholy

3. místo OC Atrium, Amádeus Real Nástupnická

Kategorie: Hotely

Vítězný projekt, developer

1. místo Wellness & spa hotel Augustiniánský dům, TEKOO Reality

BRAND24

2. místo Grand Majestic Plaza, Le-Investment

3. místo NH Olomouc Congress, GEMO Olomouc

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).