Menu Zavřít

Nejlepší tuzemské stavby oceněny

24. 11. 2011
Autor: profit

Bytový projekt Rezidence Švédská, administrativní centrum Main Point Karlin a hotel Miura, to jsou vítězné stavby letošního ročníku soutěže Nejlepší z realit. Developeři se letos předháněli především v rezidenční výstavbě.

Foto: Profimedia.cz

Celkem 23 projektů, které byly v Česku dokončeny po 1. lednu 2010, se utkalo v letošním již 13. ročníku soutěže Nejlepší z realit – Best of Realty. O vítězích rozhodla sedmičlenná odborná porota v čele s Kamilem Kosmanem, předsedou dozorčí rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, která soutěž odborně zaštiťuje. V porotě zasedli i další odborníci z řad profesních sdružení, developerů, bank, realitních makléřů a architektů.

Letos bez obchodních center

Nejsilněji byla zastoupena kategorie rezidenčních projektů, ve které se sešlo 13 „soutěžících“. Porotci postavili nejvýše Rezidenci Švédská v Praze 5, u níž ocenili „komerční úspěch, ojedinělé skloubení atmosféry původního objektu s novostavbou a nadstandardní řešení, díky němuž mají rezidenti své soukromí“.

Mezi novými administrativními centry zvítězil Main Point Karlin v Praze 8. Porota cenu udělila za „vyváženou kombinaci výrazné architektury, mimořádného obchodního výsledku a maximálního technického a technologického využití potenciálu budovy a lokality, v níž se projekt nachází“.

V kategorii hotelů získal titul hotel Miura v Čeladné, a to za „originální architektonické ztvárnění exteriéru s citlivým začleněním do okolní přírody a za moderní řešení interiéru“.

Oproti loňskému ročníku bylo hodnocených kategorií méně. „Počet projektů letos přihlášených do soutěže odráží celkovou ekonomickou situaci i vývoj na trhu nemovitostí v jeho jednotlivých segmentech. Zatímco trh nového bydlení je každoročně obohacován o řadu zajímavých projektů, trh obchodních center stagnuje a ani do rekonstrukcí kancelářských budov se v současné době developeři příliš nepouštějí. Proto jsme tyto dvě kategorie letos nehodnotili,“ vysvětlila ředitelka soutěže Jana Hrabětová.

Praha s Moravou napůl

Zvláštní cenu poroty získala Zóna Kampus v Brně-Bohunicích za „komplexní propojení veřejných služeb a komerčních funkcí s výrazným synergickým efektem, to vše na vysoké urbanisticko-architektonické úrovni“.

Čtyři hlavní ceny soutěže si tak rozdělily pražské stavby s moravskými. „Zatímco rezidenčním projektům nadále vládne hlavní město, další kategorie už skýtají jiný obrázek. Většinové zastoupení Brna a moravských regionů je mimořádně potěšující,“ popisuje aktuální trend Kamil Kosman.

Držitelem ceny Award for Excellence, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, se stal Zdeněk Lukeš, architekt, kritik a historik české architektury, uznávaný publicista a vysokoškolský pedagog. Cena mu byla udělena za „angažovanost a podporu kvalitních architektonických řešení pro trh nemovitostí s respektem k historii i potřebám současnosti“.

CONTENT24

Cenu čtenářů mediálních partnerů získala Rezidence Korunní v Praze 10, která soutěžila v kategorii rezidenčních projektů a byla nominována i na Zvláštní cenu poroty.

S oznámením výsledků soutěže byl zároveň vyhlášen další ročník soutěže. V průběhu roku 2012 se do něj mohou hlásit projekty dokončené mezi 1. lednem 2011 a létem 2012.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).