Menu Zavřít

Nejlepší je vládní návrh

14. 5. 2007
Autor: Euro.cz

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA: „Z předložených reforem nejlépe vychází materiál z pera ministerstva financí,“ říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. O zlepšení stavu veřejných financí se nyní snaží hned tři reformy. Vládní verze, oponentní návrh poslance ODS Vlastimila Tlustého a opoziční návrh z dílny ČSSD.

**HOSPODÁŘSKÁ KOMORA:

„Z předložených reforem nejlépe vychází materiál z pera ministerstva financí,“ říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

O zlepšení stavu veřejných financí se nyní snaží hned tři reformy. Vládní verze, oponentní návrh poslance ODS Vlastimila Tlustého a opoziční návrh z dílny ČSSD. „Nejlépe vychází reforma připravená ministerstvem financí. Vytknout jí lze snad jen liknavost a nepřipravenost k razantnějším řešením, nelze jí ale upřít správný směr, kterým se ubírá, ať už jde o zavedení superhrubé mzdy či snížení daňové progrese,“ říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Vládní reforma je podle něj z předložených tří návrhů nejkomplexnější a má předpoklady k nastartování rozvoje ekonomiky. I tak má ale Hospodářská komora k tomuto návrhu určité výhrady. Ty se týkají některých konkrétních ustanovení, jako je odstranění daňového zvýhodnění závodního stravování či omezení daňové uznatelnosti úroků na šest procent.

„Rozumím argumentu, že strop pro výši úroku zabraňuje spekulacím při odvodu daní. To je ale také důvod, proč už dnes platná legislativa umožňuje finančním úřadům kontrolovat, zda poplatníkem uváděný úrok odpovídá obvyklé výši úrokové sazby, zda se nejedná o spekulativní půjčku. Explicitní vyjádření úrokové sazby v zákoně není podle mne šťastným řešením, šest procent by navíc drobné podnikatele jednoznačně znevýhodňovalo,“ vysvětluje Drábek. Za pozitivní naopak označuje fakt, že v průběhu diskuze vypadlo z návrhu ustanovení, které mělo snížit limit na pořizování investičního majetku ze čtyřiceti na dvacet tisíc.

Na návrhu sociální demokracie vadí prezidentovi Hospodářské komory, že není ucelený. „Je to spíš snaha o politický manifest, že kabinet reformu nepřipravil dobře. Materiál se soustřeďuje na kritiku navrhovaných kroků, nenabízí ale lepší řešení,“ hodnotí Drábek. V návrhu sociálních demokratů lze podle šéfa komory najít i některá pozitivní opatření, mezi něž patří například návrh na zavedení stropu pro sociální a zdravotní pojištění.

„Vzhledem k tomu, že v této věci dochází ke shodě u většiny parlamentních stran, pak není zcela jasné, proč toto opatření nenavrhla sociální demokracie, když byla u vlády ona,“ říká Drábek. Materiálu ČSSD také vytýká, že nesnižuje daně či daňovou progresi.

BRAND24

Několik kritických připomínek má Drábek i k návrhu Vlastimila Tlustého. „Například navrhované snížení daně z příjmu fyzických osob na 12 procent je doprovázeno výrazným nárůstem administrativy, tedy jednoznačně zhoršením podnikatelského prostředí,“ říká. Kritizuje rovněž návrh na odstranění veškerých daňových zvýhodnění rodin s dětmi, což je v rozporu s programovým prohlášením vlády. „Dopad na státní rozpočet by byl v případě přijetí takové reformy výrazně negativní, neumožnil by stabilizaci veřejných rozpočtů. Rozhodně by se také zhoršil výhled na přijetí eura,“ vysvětluje Drábek.

Šéfovi komory se rovněž nelíbí návrh Tlustého na snížení výdajových paušálů na dvacet procent. „Znamenalo by to návrat ke zbytečné administrativní zátěži drobných živnostníků a zhoršení podmínek pro drobné podnikání - například zdaňování drobných položek typu reklamních předmětů je nesmyslné,“ uzavírá hodnocení Drábek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).