Menu Zavřít

Česko si pohoršilo v žebříčku konkurenceschopnosti, přeskočila ho Litva

28. 5. 2019
Autor: Archiv

Česko kleslo o čtyři příčky na žebříčku ekonomické konkurenceschopnosti, který sestavuje každý rok švýcarský institut IMD a zahrnuje 63 ekonomik světa. Zatímco loni byla ČR na 29. místě, letos skončila na 33. pozici. I tak si ale Česko vede nejlépe ze států visegrádské čtyřky. Nejkonkurenceschopnější zemí světa je Singapur, následovaný Hongkongem. Nejhůře ze srovnání vyšla Venezuela.

Loni vítězné Spojené státy americké se tentokrát umístily na třetím místě. Na čtvrtou příčku postoupilo Švýcarsko a do první pětky nově pronikly Spojené arabské emiráty.

Česko si pohoršilo meziročně o čtyři pozice. Z bezprostředních konkurentů se před Česko dostaly Litva a Thajsko, uvedl Kryštof Kruliš z organizace Spotřebitelské fórum, která se na sestavení žebříčku podílela jako odborný partner. Před Českou republiku se dostaly i Saudská Arábie a Indonésie, které v žebříčku skočily o 13, respektive o 11 míst kupředu. „Zejména v případě Saudské Arábie je vylepšení umístění dáno zejména s ohledem na vývoj obchodu v důsledku nárůstu cen paliv,“ dodal Kruliš.

Podle dotazníkového šetření Spotřebitelského fóra pokládají čeští manažeři za největší výhodu české ekonomiky kvalifikovanou pracovní sílu. Dobře hodnotili také nákladovou efektivitu, úroveň vzdělanosti a dynamiku hospodářství. Schopnosti veřejného sektoru naopak patří mezi nejméně často uváděné klady české ekonomiky.

Kromě Česka se pokles konkurenceschopnosti nevyhnul ani některým dalším zemím Evropské unie. Největší propad, a to o šest příček,zaznamenalo Portugalsko. O tři pozice na 23. místo se propadla Velká Británie a o dvě příčky na 17. místo si pohoršilo Německo.

Ze zemí visegrádské čtyřky si Česko přes pokles vedlo nejlépe. Polsko se umístilo na 38. příčce, Maďarsko bylo 47. a Slovensko skončilo na 53. místě.

BRAND24

Žebříček konkurenceschopnosti IMD vychází ze srovnání 235 indikátorů, z nichž 143 je založeno na dostupných statistických údajích a 92 vychází z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích. Základní kategorie konkurenceschopnosti sledované v žebříčku jsou výkonnost hospodářství, efektivita vlády a podnikatelského prostředí a infrastruktura.

Letošní prvenství Singapuru zohledňuje zejména pokročilost jeho technologické infrastruktury, dostupnost kvalifikované pracovní síly, imigrační zákonodárství a efektivní způsob zakládání nových firem. Hongkong si udržel druhé místo hlavně díky příznivým daňovým podmínkám, vstřícnému podnikatelskému prostředí a přístupu k firemnímu financování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).