Menu Zavřít

Nejhorší půlrok Lloyd’s

23. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Pojišťovnictví

BRAND24

Za více než 300 let existence se jedné z největších pojišťovacích institucí na světě, londýnské Lloyd’s, něco takového nestalo. Pololetní výsledky skončily pro britskou společnost ztrátou před zdaněním 697 milionů liber (zhruba 19,9 miliardy korun). Minulý rok přitom Lloyd’s uzavíral prvních šest měsíců hospodaření se ziskem 628 milionů liber.
Meziroční propad do červených čísel způsobila hlavně nutnost vyrovnat se s pojistnými pohledávkami v celkové výši 6,7 miliardy liber.
Nejdražších šest měsíců pro skupinu Lloyd’s v celé její historii signalizuje, že rok 2011 by se mohl stát černým rokem pro pojišťovací sektor obecně. S ohledem na zemětřesení v Japonsku, na Novém Zélandu a další živelní katastrofy v Austrálii či Spojených státech se ani není čemu divit.
Pokud přijde takových událostí ještě více, letošek se může stát pro pojišťovnictví druhým nejhorším obdobím od roku 2005, kdy na jihu USA řádil hurikán Katrina. „Situace se stává náročnější, čelíme zoufalé ekonomické situaci, každý mluví o státních dluzích a hrozbě dvojí recese. To samozřejmě ovlivňuje všechny naše klienty. Aby se naše odvětví vrátilo k ziskovosti, bude třeba vyšších úrokových sazeb,“ uvedl k výsledkům Richard Ward, šéf Lloyd’s.
Londýnský ústav, který funguje jako servisní pojišťovací trh, se svěřil, že s ohledem na nejistou situaci v eurozóně minimalizuje své investice do státních dluhů evropských zemí, které považuje za příliš riskantní. Podle tiskové mluvčí nemá Lloyd’s investice v Řecku a v Portugalsku, Itálii nebo Španělsku se angažuje velmi málo. Investiční portfolio ve výši 50 miliard liber má Lloyd’s rozložené z 38 procent v korporátních bondech (především finančních institucí), z 28 procent ve vládních dluhopisech (hlavně v britských a amerických), z 29 procent v hotovosti a z jednoho procenta v akciích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).