Menu Zavřít

Nejdražší jsou pozemky v prosperujících oblastech

1. 3. 2004
Autor: Euro.cz

STEJNĚ JAKO TOMU JE V PŘÍPADĚ RODINNÝCH DOMKŮ A BYTŮ, ROSTOU V POSLEDNÍCH LETECH I CENY POZEMKŮ PRO BYTOVOU VÝSTAVBU. ZVYŠUJÍ SE ZEJMÉNA V ATRAKTIVNÍCH LOKALITÁCH, KTERÝMI JSOU PŘEDEVŠÍM EKONOMICKY SILNÁ MĚSTA ČI JEJICH OKOLÍ.

Cenu stavebních parcel ovlivňují zejména ekonomická atraktivita a dopravní dostupnost

STEJNĚ JAKO TOMU JE V PŘÍPADĚ RODINNÝCH DOMKŮ A BYTŮ, ROSTOU V POSLEDNÍCH LETECH I CENY POZEMKŮ PRO BYTOVOU VÝSTAVBU. ZVYŠUJÍ SE ZEJMÉNA V ATRAKTIVNÍCH LOKALITÁCH, KTERÝMI JSOU PŘEDEVŠÍM EKONOMICKY SILNÁ MĚSTA ČI JEJICH OKOLÍ. ZCELA MIMOŘÁDNÉ POSTAVENÍ MÁ NA TRHU S POZEMKY PRAHA.

V loňském roce se ceny stavebních parcel v České republice zvedly průměrně o 15

procent. Podle materiálu o vývoji cen pozemků, který zpracoval tým odborníků vedený Václavem Dolanským z odboru managementu a marketingu Ústavu řízení a ekonomiky podniku, vzrostly nejvíce ceny pozemků v Jihočeském kraji, a to o přibližně 46 procent. V tomto kraji se tak za metr čtvereční půdy určené k bytové výstavbě nyní zaplatí kolem 370 korun - přes uvedený růst se ovšem jihočeský region řadí až na 8. místo ze všech 14 českých a moravských regionů. Nejlevnější pozemky bylo loni možné zakoupit - možná trochu překvapivě - v Plzeňském kraji a podle očekávání na severu Moravy. „Nízká cena pozemků na západě Čech je výsledkem průměrování cen - přitom mezi Plzní a zbytkem regionu je v cenách velký rozdíl,“ míní realitní makléř Václav Vyskočil. Naopak umístění Moravskoslezského kraje a Ústecka na spodních příčkách cenové tabulky lze vysvětlit jednoznačně: ekonomickou situací těchto regionů, kterou v případě Ostravska zesiluje ještě špatnou dopravní dostupnost regionu.

PRIM HRAJE PRAHA

Nejdražší stavební pozemky jsou na prodej v Praze a jejím okolí - ceny metru čtverečního pozemku tady obvykle přesahují 2000 korun. Atraktivita Prahy, která přitahuje lidi ze všech koutů České republiky, se odráží i na cenách pozemků ve Středočeském kraji, kde metr čtvereční stojí kolem 1100 korun. Poměrně drahé jsou i parcely na Karlovarsku (830 Kč/m 2 ) a na jižní Moravě (718 Kč/m 2 ). Pak je na cenách patrný poměrně výrazný odstup - ceny pozemků v ostatních regionech se totiž pohybují zhruba mezi 320 Kč/m 2 (Pardubický kraj) a 420 Kč/m 2 (Liberecký kraj). Z tohoto rozpětí přitom ještě poněkud vybočuje Olomoucký kraj, kde stojí metr čtvereční pozemku průměrně 520 korun. Ceny pozemků v jednotlivých městech, následují suverénního lídra trhu, Prahu, druhé největší město v republice Brno (1360 Kč/m 2 ), dále Hradec Králové (870 Kč/m 2 ), Karlovy Vary (820 Kč/m 2 ) a Plzeň (796 Kč/m 2 ). Podle generálního ředitele společnosti Central Group Dušana Kunovského lze v letošním roce růst cen stavebních pozemků očekávat zejména v těch regionech, kde se rozvíjí průmysl a díky tomu rostou příjmy tamních obyvatel. Vedle již zmíněných krajských měst se to týká podle něj týká ještě například Liberce.

TRH S POZEMKY BRZDÍ VSTUP DO EU

Obecně lze říci, že se ceny parcel pro bytovou výstavbu v průměru stále zvyšují, tempo tohoto růstu není ovšem ve všech lokalitách stejně. Například právě v Praze během loňského roku došlo k jejich mírnému poklesu. „Je to dáno jistým napětím před vstupem České republiky do Evropské unie,“ tvrdí Kunovský. Majitelé atraktivních pozemků v Praze totiž vyčkávají s jejich prodejem - jsou přesvědčeni, že po vstupu do EU, tedy počínaje letošním květnem, jejich cena ještě vzroste. Pokles cen pozemků o 33 % zaznamenal během loňského roku i Karlovarský kraj. Realitní makléř J. Vyskočil se ovšem domnívá, že v okolí velkých měst se ceny již příliš měnit nebudou. S určitými výjimkami - těmi mohou například být Ostravsko či Hradce Králové, kde výrazný vliv na realitní trh bude mít dokončení dálnice D47, respektive D11. „V tom okamžiku se výrazně změní dopravní dostupnost regionu, což se projeví i na růstu cen stavebních pozemků,“ říká Vyskočil.

ROZHODUJE I VZDÁLENOST OD CENTRA

Cenu stavebního pozemku ovlivňuje celá řada faktorů. První jejich skupinou je umístění pozemku, tedy například velikost a „kvalita“ města, vzdálenost od centra, dobrá dopravní obslužnost, služby a podobně. Významné jsou i faktory bezprostředně spjaté s obchodovaným pozemkem - technické vybavení okolí pozemku, tedy potřebná infrastruktura (příjezdová komunikace, rozvody elektřiny, plynu, vody). Cenu pozemku snižují různá věcná břemena, jako je například zástava a podobně, či existence ochranných pásem a situování v chráněné krajinné oblasti. Nepříznivě (pro prodejce) se na ceně odrazí také ztížené základové podmínky, jako jsou svažitost terénu, vysoká hladina spodní vody, orientace svažitého pozemku a negativní parametry okolí, jako jsou hlučnost, prašnost, otřesy, exhalace apod. Podle Vyskočila je na ceně patrné i to, zda se obchodní transakce realizuje s využitím služeb realitních kanceláří - jejich odměna je obyčejně stanovena v procentech kupní ceny.

Průměrné ceny stavebních pozemků v krajských městech (v Kč za metr čtvereční, ke konci roku 2003)

Praha 2014

Brno 1359

Hradec Králové 872

Plzeň 796

Ostrava 635

Olomouc 568

České Budějovice 542

Ústí nad Labem 517

Zlín 490

Pardubice 489

Liberec 488

Karlovy Vary 467

BRAND24

Jihlava 328

Pramen: Materiál o vývoji cen pozemků (Ústav řízení a ekonomiky podniku) **Průměrné ceny stavebních pozemků v krajích (v Kč/m2 ) Jihočeský kraj 372 Středočeský kraj 1062 Karlovarský kraj 827 Plzeňský kraj 278 Kraj Vysočina 364 Ústecký kraj 362 Liberecký kraj 421 Královéhradecký kraj 409 Pardubický kraj 317 Olomoucký kraj 521 Moravskoslezský kraj 259 Zlínský kraj 339 Praha 2014 Pramen: Materiál o vývoji cen pozemků (Ústav řízení a ekonomiky podniku)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).