Menu Zavřít

Nový rekord na obzoru. Trh fúzí a akvizic v Česku roste

13. 9. 2018
Autor: Michael Tomeš, E15

I když tuzemská ekonomika neroste takovou rychlostí jako loni, aktivita na trhu fúzí a akvizic nepolevuje. „Jsem přesvědčený, že letošní rok bude v Česku co do počtu akvizic rekordní,“ řekl týdeníku Euro partner poradenské společnosti BDO Advisory Petr Kymlička.

Jen jeho firma má v současnosti mandát na prodej zhruba 30 firem, přičemž letos podle něj prodá či koupí přes 20 firem. „Odhadoval bych, že v Česku se nyní prodává 200 až 300 společností,“ dodává Kymlička, který v současnosti prodává například společnost Crystalite Bohemia a nedávno dokončil prodej firem Janka Engineering (kde začínal Martin Roman), Alpine Bau, Energo Choceň či MephaCentrum.

Důvodem prodeje firem je stále pokračující silná generační výměna. Nástupci většinou firmu otců-zakladatelů nejprve zkusí vést, ale často se ukáže, že to nefunguje a jedinou možností je firmu prodat. Nejčastěji se prodávají firmy kolem půl miliardy obratu za nižší stovky milionů korun.


K tématu čtěte také:

V Česku přibývá fúzí. Nejčastěji k nám přicházejí firmy ze Slovenska

 Fúze, ilustrační foto


V průměru se firmy podle Kymličky prodávají za pětinásobek hodnoty ukazatele EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů). „Nejvyšších hodnot těchto multiplikátorů aktuálně dosahují polikliniky, nemocnice a další zdravotnická zařízení, která se prodávají až za 20násobek EBITDA,“ říká Kymlička. Taková valuace je fenoménem poslední doby a je naprosto neobvyklá. Nemocnice začal nejprve skupovat Agel Tomáše Chrenka, pak se přidali další zájemci jako například skupina Penta či EUC, kteří se nyní o zdravotnická zařízení přetahují.

Drahé jsou také technologické firmy či IT firmy zaměřené na e-commerce, na speciální softwarové nástroje či virtuální realitu. Noví vlastníci, i když jsou to čeští investoři, se většinou snaží rozšířit produkt firmy na evropský či světový trh. Hodnotná firma proto nemusí být zisková, ale musí mít zajímavý produkt.

Dále čtěte:

Fúze a akvizice roku 2017: čekání na velkou rybu

Janečkova RSJ investuje 1,5 miliardy do výstavby průmyslového parku v severních Čechách

BRAND24

Bývalý majitel Hamé Novotný si užívá lovu po celém světě

 Leoš Novotný starší


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).