Menu Zavřít

Nejčastěji kladené otázky v souvislosti s prodejem na leasing

10. 3. 2003
Autor: Euro.cz

* Budu mít na splátky?Musíme provést střízlivý rozbor svého hospodaření - zhodnotit své předpokládané příjmy a výdaje, abychom třeba za rok nezjistili, že na další splácení nemáme. Nezapomeňte, že "líznutá" věc není vaším majetkem. Pokud přestanete platit, musíte ji vrátit.

* Budu mít na splátky?

Musíme provést střízlivý rozbor svého hospodaření - zhodnotit své předpokládané příjmy a výdaje, abychom třeba za rok nezjistili, že na další splácení nemáme. Nezapomeňte, že „líznutá“ věc není vaším majetkem. Pokud přestanete platit, musíte ji vrátit. (Pokud jste živnostník a máte víc účtů, musíte se také rozhodnout, ze kterého budete nájem platit.)

* Kterou leasingovou společnost si vybrat?

To je otázka podružná a volbu máte omezenou. Většina prodávajících má smlouvu o spolupráci s jednou nebo dvěma (výjimečně až se čtyřmi) leasingovými společnostmi. Teprve z nich si můžete vybírat vy. Samozřejmě jsou výběrovými kritérii výše akontace, celková výše nájmu, odkupní cena, případně možnost klesající sazby.

* Jaký je rozdíl mezi splátkovým prodejem a leasingem?

Splátkový prodej znamená, že jste majitelem předmětu ihned, účtujete si ho jako při nákupu za hotové, DPH z pořizovací ceny uplatňujete rovněž ihned. Leasing lze ze zákona poskytnout na nejkratší dobu tří let, majitelem předmětu je po celou dobu trvání smlouvy leasingová společnost.

* Jaké jsou možnosti daňových odpisů?

V účetnictví se do nákladů dává leasing časově rozlišený. Zjednodušeně takto: u plátců DPH celková leasingová cena bez DPH, dělená 36, vyjde částka, která se dává do nákladů každý měsíc po dobu trvání leasingu. Pokud např. uzavřete smlouvu v červenci, do daňově odpočitatelných nákladů vstoupí šest šestatřicetin z celkové leasingové ceny předmětu.

* Od jakých pořizovacích cen se dá sjednávat leasing

Všeobecně od částky přibližně deset tisíc korun bez DPH.

* Mám více dodavatelů na různé části technologie i na různé částky. Jak se tady dá leasing řešit?

Firma vytvoří více smluv, na každou část zvlášť. Zákazník dodá samozřejmě jen jedny ekonomické podklady. K tomu je zapotřebí faktura od každého dodavatele, na každou část, tj. na každou smlouvu zvlášť je třeba vyhotovit závaznou žádost na leasing.

* Lze získal informace a podat žádost o leasing i po internetu?

Informace určitě. Zkuste si najít stránky firem (uvádíme na jiném místě), které se zabývají leasingem předmětů, o které máte zájem. Rozhodně se po internetu dá začít, žádosti ke stažení na www stránkách leasingových firem najdete. Na některých stránkách (např. firmy B-leasing) lze při uvedení vlastní charakteristiky (soukromá osoba/podnikatel) a stanovení výše úvěru zjistit prokliknutím počet měsíčních splátek a jejich výši. Prokázání totožnosti se však děje většinou stejně osobně.

* Jaké jsou třeba k uzavření leasingové smlouvy doklady?

Soukromá osoba: občanský průkaz a další doklad totožnosti (řidičský průkaz, pas, rodný list), některé společnosti vyžadují i potvrzení o měsíčním příjmu.

Fyzická osoba (podnikatel): občanský průkaz a další doklad totožnosti, živnostenský list, osvědčení o registraci plátce DPH (pokud je plátcem), razítko.

Právnická osoba (organizace): výpis z obchodního rejstříku (ne starší šesti měsíců), osvědčení o registraci DPH (pokud je plátcem), občanský průkaz (řidičský průkaz, pas) osoby oprávněné jednat jménem organizace (uzavírat leasingové smlouvy mohou pouze zmíněné osoby a osoby vybavené notářsky ověřenou plnou mocí), razítko organizace.

Cizinci: pas, povolení k pobytu, živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku, u firmy dále daňové přiznání, rozvahu a výsledovku, u zaměstnance pak potvrzení o příjmu.

* Stále ještě platí, že při krachu leasingové firmy může přijít člověk o auto nebo o cokoli, co sjednal přes zkrachovalou firmu na leasing?

Všechno záleží na pojistné smlouvě. Seriózní leasingová firma řeší svoje závazky vůči financující bance tak, aby klient byl pokud možno co nejvíce chráněn.

* Co je to zpětný leasing?

Poměrně nový a málo známý pojem. Zpětný leasing spočívá v tom, že svůj majetek (opět třeba auto) prodáte leasingové společnosti a ihned si ho pronajmete za běžných podmínek. Je to ideální způsob, jak korektně a výhodně vložit vlastní majetek do firmy. A přináší to v účetnictví i při výpočtu daňového základu nezanedbatelné výhody.

* Jak bývá vysoká základní skládaná částka - akontace?

Při první splátce při podpisu smlouvy je výše uzavřené částky ovlivňována samotnou leasingovou společností nebo bankou. Jsou leasingové společnosti a např. modely osobních aut, u nichž je akontace 0 %. U běžných typů vozů v hodnotě do 300 000 Kč lze sjednat smlouvu do 5 %. Většinou však je třeba respektovat, že s vyšší hodnotou výrobku se skládá i částka v procentech hodnoty - u dražších a exotických značek aut 5-20 %.

* Jak vycházejí nákupy aut levněji, na splátky, nebo na leasing?

Většinou na leasing.

* Jak rychle probíhá schválení leasingové smlouvy?

Většinou bezprostředně nebo ve velmi krátkých termínech.

* Jak tomu je, když se auto pořízené na leasing rozbije?

Když se auto rozbije, sice ho nemůžete používat, ale nájem platíte dál. Opravu samozřejmě platíte vy. Když vám auto ukradnou, nedostanete z pojištění plnou cenu, protože část pojistného plnění si ponechá leasingová společnost.

* Slyšel jsem, že budu platit při leasingu na auto nižší DPH?

Slyšel jste dobře. Platíte nižší DPH, v každém leasingovém případě. Když si koupíte běžným způsobem automobil, je jeho cena zatížena 22% daní z přidané hodnoty. Leasing je službou a DPH proto tvoří jen 5 %. V ceně nájmu je obsaženo pojištění, takže se nemusíte o nic starat (ale pozor, ještě připomínka: nezapomeňte, že pojistná smlouva končí zároveň s leasingovou - jakmile se věc stane vaším majetkem, musíte ji sami znovu pojistit.)

* Mohu odmítnout leasingovou společností určenou pojišťovnu pro pojištění leasingového předmětu?

Součástí leasingové smlouvy je i pojištění a pojišťovnu vybírá leasingová společnost bez ohledu na váš názor. Může se tak stát, že budete mít auto pojištěno u té pojišťovny, s níž máte ty nejhorší zkušenosti.

* Mohu auto na leasing půjčit dceři nebo manželce na dovolenou?

V ěc může používat (řídit) jenom přesně vymezený okruh lidí. Jste-li podnikatel a „líznete“ si auto, může ho řídit kromě vás jen přesně určená osoba, třeba dcera nebo manželka. Počet takto určených lidí však určitě nebude nekonečný.

* V čem je výhodný tzv. sestupný leasing?

Samozřejmě v rozvržení výše splátek podle vašich platebních dispozic. Při sestupném leasingu nesmíte zapomenout včas změnit výši měsíční splátky. Pokud se vám to stane, peníze se vám vrátí až při poslední splátce. Jednou zapomenete splátku zaplatit včas a o všechno můžete přijít. Pozor proto na ustanovení v leasingové smlouvě, aby vás v takovém případě společnost upozornila, eventuálně abyste v případě nenadálých potíží (třeba po povodni nebo jiné živelní pohromě) měli možnost kalendář splátek pozměnit.

BRAND24

* Budu mít „velký techničák“ v držení já, nebo leasingová společnost?

Po dobu trvání nájemního vztahu nebudete mít vlastnické doklady k předmětu pronájmu, proto i technický průkaz k automobilu bude v držení leasingové společnosti a bude vám zapůjčen jen na technickou prohlídku nebo na jiný právní úkon, k němuž je nevyhnu
telný.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).