Menu Zavřít

Nejbohatší Afričan chce koupit Arsenal. Do čtyř let, slibuje

22. 9. 2016
Autor: World Economic Forum via Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Fotbalisté Arsenalu budou mít nového majitele. Zřejmě ale až výhledově. Londýnský klub totiž hodlá koupit nejbohatší Afričan Aliko Dangote, ale až dokončí své další byznysové projekty. Může to trvat až čtyři roky.

„O tom není pochyb,“ uvedl Nigerijec Dangote na otázku, jestli Arsenal koupí, v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. „Není to otázka peněz. Teď ale řešíme jiné projekty. Až se s nimi vypořádáme, tak se na to zaměřím. Takže možná tak za tři až čtyři roky,“ předpovídá. Dangote má velkou část svého majetku navázanou na společnost Dangote Cement, která v posledních dvou letech zažívá na akciovém trhu velké výkyvy.

Vývoj hodnoty akcií Dangote Cement za posledních pět let DANGCEM Chart

O záměru koupit londýnský klub informoval Dangote už loni. I tehdy ale zdůraznil, že se nejprve musí zlepšit jeho vyhlídky v ostatních podnikatelských složkách, včetně investic do plynovodů a ropných rafinérií. Letos však už Dangote, jehož celkový majetek odhaduje Bloomberg na 10,9 miliardy dolarů (263 miliard korun), prodělal 4,4 miliardy dolarů, především kvůli oslabené nigerijské měně naira. Jedná se o čtvrtý největší propad mezi všemi světovými miliardáři.

Vždy ambiciózní Arsenal nevyhrál anglickou nejvyšší soutěž od roku 2004. Dangote by to chtěl změnit. „Nejde o to koupit Arsenal a prostě pokračovat jako obvykle. Jde o to koupit jej a pozvednout ho. Vedu velice úspěšné podnikání a myslím, že můžu vést i velice úspěšný tým. Ale teď, když máme přes 20 miliard dolarů v jiných projektech, zkrátka nemůžu dělat obojí.“

Sběratel týmů

Dangote si je svou budoucí akvizicí naprosto jistý, zřejmě jej však čeká těžká licitace s protřelým obchodníkem. V současné době vlastní londýnský tým Arsenal Holdings, jehož tržní hodnota je vyčíslena na jednu miliardu liber (31,5 miliardy korun). Dvoutřetinový podíl v něm drží Američan Stan Kroenke, který se ve vlastnictví sportovních týmů vyžívá. Ve Spojených státech patří do jeho portfolia například basketbalisté Denver Nuggets, hokejisté Colorado Avalanche či fotbalisté Rapids a lakrosový tým Mammoth ze stejného města.

V posledních měsících byl Kroenke jedním z nejsledovanějších lidí v americkém sportovním byznysu, protože přestěhoval svůj tým amerického fotbalu Rams ze St. Louis do Los Angeles, kde mu za tři roky vybuduje nový stadion za 2,66 miliardy dolarů.


Dále čtěte:

 Fotbalista Manchesteru City John Stones (Zdroj: Manchester City)

Rekordní léto. Anglické fotbalové týmy utratily přes miliardu liber

BRAND24

Chudá Afrika je mýtus. Aliko Dangote buduje stát ve státě

V anglickém fotbale posiluje asijský kapitál


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).