Menu Zavřít

Nedostupné miliony

12. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Pokud není za svým stolem u počítače na obecním úřadu, pohybuje se starosta Bulovky Petr Strnad automobilem po svěřených vesničkách.

BRAND24

Máte právo posuzovat minulé okresy a současné krajské uspořádání. Má krajský úřad nějakou pozitivní funkci? Nějakou aktivitu má. Občas nás navštěvují, zvou na setkání. Dnes spíše podle oborů, nejsou to někdejší porady starostů, kde nás okres úkoloval. Kraj asi nemá prostory, kam by nás pozval všechny. Pokusil se o to jen jednou. Krajský úřad v Liberci dělá velkou publicitu grantům, které rozděluje. Zkusili jste je? Letos jsem se přihlásili s osmi projekty, bylo nám vyhověno v jednom, v tom nejmenším, dostali jsme 5000 Kč. Na Úplně nejmenší festival zobcových fléten v Bulovce. Bylo zde 10 dětských souborů, příspěvek nestačil ani na autobus. Zkusil jsem požádat i sám, jako fyzická osoba se záštitou obce, nedostal jsem také nic. Budete tedy stávkovat proti státním úředníkům a vydávat vyhlášky zákazu vstupu? Takové vyhlášky nic neřeší. Na hloupé dotazníky vůbec neodpovídám. Dotazující se většinou podruhé už neptá. Ale jsou i neodbytní. Často se i dnes, po osmnácti letech ve funkci, divím, že stejná zbytečnost je urputně vyžadována po několika liniích. Ale zase chápu, že úřední šimlové si musí svůj obrok zdůvodnit. Myslíte, že Bulovce přinese změnu Evropská unie? Může se stát, že něco získáme do roku 2006. U tak malých obcí, jako jsme myje problém vlastního podílu. Máme tak málo, že nemá smysl s tím do EU chodit. Desítky milionů jsou pro nás nedostupné. Nebál bych se půjčky od bank na komerční projekty, kde by byla návratnost, ale takové projekty nemám. Potřebujeme generální opravu rozhlasu, osvětlení, komunikací, a to je pro nás nedostupné. A co třeba větrné elektrárny? Obec je vlastníkem arnoltického vodojemu. Tam bychom chtěli dvě elektrárny postavit. Jedna by poháněla čerpadla vodojemu a měli bychom výrobu pitné vody zdarma, mohli bychom ji použít i v aqua parku, který chceme budovat v návaznosti na naši rekreační základnu. Nevidíte nějakou možnost v informačních technologiích?**

Jestli myslíte internet, tak ten máme na obecním úřadě a korespondenci s institucemi vedu jen přes něj. Máme ho ještě ve škole a dvakrát v knihovnách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).