Menu Zavřít

Nečas v obklopení kmotrů

21. 11. 2011
Autor: profit

Petr Nečas byl v ODS už drahnou dobu před loňským zvolením předsedou považován za jednoho z mála, ba možná jediného skutečného bojovníka proti korupci. A tak bylo uvěřitelné, že jeho vláda nepůjde vlivným skupinám z byznysu až tak na ruku. Jenže i Nečas je součástí soukolí.

 

Foto: Mediafax/Jiří Rubeš

Otázka do testu: Jmenoval by Nečas ministrem zemědělství zrovna Petra Bendla, pokud by chtěl jen to nejlepší pro Českou republiku, jejíž zájmy má jako předseda vlády hájit? Zřejmě ne. To není nic osobního proti Bendlovi, ale zcela jistě by premiér našel lepšího manažera se zkušenostmi v dané oblasti. Bendl se hájil tím, že jako středočeský hejtman měl na starosti – mimo jiné – také zemědělství. Stačí to ale?

Ve skutečnosti Nečas vyměnil Ivana Fuksu proto, aby si vlivná a jemu loajální část občanských demokratů ve Středočeském kraji mohla odškrtnout dobytou kótu ve vládě – a na příštích kongresech hlasovala pro Nečase. To by samo o sobě nebylo až tak zlé a v politice vlastně normální, pokud by zájmy například zmíněné středočeské organizace ODS byly čistě z vnitrostranického politicko-ideologického ranku. Jenže, jak víme, jde vždy daleko více o obchody s mocí, která je živou vodou všech dalších obchodů. Zlí jazykové tvrdí, že Bendla do vlády dosadil vlivný podnikatel, a jak říkal někdejší předseda ODS Mirek Topolánek, „kmotr“ Ivo Rittig.

Nastupuje kníže z Hluboké

Minulý týden Nečas odstartoval vlnu nevole v části vlastní strany. Na místo odhalením drobného přešlapu odstřeleného Martina Kocourka (16 milionů korun, které se objevily na účtu jeho matky, je ve srovnání s  jinými obchody pakatel) navrhl prezidentu Václavu Klausovi vicehejtmana Jihočeského kraje a šéfa zdejších občanských demokratů Martina Kubu. To těžce nesl jiný Jihočech z ODS, dlouholetý poslanec a ekonomický expert ODS Michal Doktor, který byl rovněž favoritem na Kocourkova nástupce a minulý týden se rozhodl stranu opustit.

Jenže Nečas se zachoval – stejně jako u středních Čech – pragmaticky. Kuba byl nedávno drtivou většinou znovu zvolen do čela jihočeské ODS. Ví se o něm, že má velký vliv na politiku i byznys a navíc je prodlouženou rukou dalšího z „kmotrů“ a „knížete z Hluboké“ Pavla Dlouhého. 

Kubovy dobré kontakty přitom přesahují jih Čech. V ODS se mluví o jeho dobrých vztazích s pražským „kmotrem“ Alešem Hrdličkou, a dokonce i s premiérovou pravou rukou, šéfkou jeho kanceláře Janou Nagyovou.

Nečasovy vztahy s Kubou přitom nebyly vždy tak růžové. Když tento významný Jihočech na loňském sjezdu (neúspěšně) kandidoval na místopředsedu, Nečas mu vyčetl koalici s ČSSD v kraji. Nečas tehdy prohlásil, že by ve vedení ODS „neměli být lidé, kteří reprezentují velkou koalici. V jižních Čechách je velká koalice, on sám (Kuba) je náměstkem sociálnědemokratického hejtmana“. Situace se zjevně „změnila“.

Opět kontrolní otázka: Jmenoval by premiér zrovna ministrem průmyslu a obchodu komunálního politika a vystudovaného lékaře-anesteziologa, kdyby šlo v prvé řadě o to, jak například co nejlépe a pro státní pokladnu nejvýhodněji dostavět jihočeský Temelín?

Spory s Prahou a Brnem utichly

Se jmenováním Bendla a Kuby Nečas výrazně posílil svou pozici v ODS, která se ještě nedávno otřásala, protože za sebou neměl dostatečné množství silných organizací. Hned v prvním roce vládnutí ztratil pod tlakem kauzy na Státním fondu životního prostředí místopředsedu ODS a zástupce severní Moravy Pavla Drobila. Nečas po jeho odchodu vyvážil svou situaci ve straně jmenováním dlouholetého starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy na ministerstvo životního prostředí, čímž si do značné míry zavázal pražskou organizaci. Mimochodem dřívější ostrá kritika zdejší koalice ODS a ČSSD zcela utichla.

Pro úplnost zmiňme ještě místopředsedu strany a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, o jehož odchodu se už řadu týdnů spekuluje v souvislosti s tím, že část ODS včetně Nečase nelibě nesla odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Jenže i dlouholetého šéfa ODS v Plzeňském kraji Pospíšila Nečas potřebuje. Za Pospíšilem stojí vlivný člen výkonné rady Roman Jurečko.

Podobné zklidnění jako v Praze nastalo i v Brně, což je jedna z organizací, která nemá ve vládě zastoupení. Také zde Nečas kritizoval koalici své strany s ČSSD, ale teď to vypadá na smír s šéfem brněnské ODS a stranickým místopředsedou Pavlem Blažkem.

BRAND24

Dobré vztahy může Nečas utužit i se straníky v Libereckém kraji, zvláště pokud odsouhlasí, aby jejich předseda Přemysl Sobotka byl oficiálním kandidátem ODS na prezidenta. Nečas tak má „pokryté“ téměř všechny důležité stranické organizace – jednou z výjimek je Ústecký kraj. V souvislosti s křeslem po Kocourkovi se mluvilo i o předsedovi ODS na Ústecku Janu Kubatovi, který je spojován s dalším „kmotrem“ Patrikem Oulickým. Budoucnost ukáže, zda premiér Severočechům vyjde v něčem vstříc.

Nečas tedy má velmi dobrou výchozí pozici pro udržení se ve vedení občanských demokratů, a tím i ve vládě až do konce volebního období v roce 2014. Stačí jen ukočírovat věčně rozhádané koaliční partnery, kteří však rovněž netouží po odchodu z vlády. Jen s tím bojem s korupcí, klientelismem a prorůstáním byznysu a politiky se bude muset ještě chvíli počkat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).