Menu Zavřít

Nečas po jednání vlády: Vláda uvolní okamžitě 40 milionů

9. 8. 2010
Autor: profit

Vláda uvolní okamžitě 40 milionu korun, zítra budou peníze na účtech Libereckého kraje, řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas. Kabinet totiž v pondělí mimořádně zasedal kvůli bleskovým povodním, které o víkendu postihly Liberecký a Ústecký kraj.

Autor: Martin Siebert

Liberecký kraj žádal již v neděli okamžitou pomoc od státu ve výši alespoň 30 milionů korun, ale dostane nyní o deset milionů více. Tyto peníze ale podle premiéra půjdou na urgentní prostředky, tedy na pitnou vodu, na dezinfekční prostředky, obnovu nejzákladnějších komunikací či na pohonné hmoty.

Další peníze vláda uvolní ve středu po svém řádném jednání. Bude to v řádech 300 až 350 milionů korun. Suma ale půjde i do jiných krajů, v nichž řádila velká voda. Na severu Čech to byl také Ústecký kraj.

„Nepůjdeme cestou vydání dluhopisů, peníze budeme muset najít ve státním rozpočtu,“ vysvětlil k tomu Nečas.

Nevydat dluhopisy posléze chválil i ministr financí Miroslav Kalousek. „Vadilo mi to na jaře, když problém povodní takto řešila Fischerova vláda. Řešit tento problém vydáním dluhopisů, znamená neřešit to jinak, než zvýšit dluh státu a zatížit tak příští generaci obyvatel Česka,“ uvedl Kalousek.

Kabinet do likvidace škod zapojil také Správu státních hmotných rezerv, která poskytne záchrannému systému zdarma pohonné hmoty a mostní konstrukce. Z pohotovostních zásob bude potřebný materiál bezplatně zapůjčen na tři měsíce, nebo předán do trvalého užívání. Mostní konstrukce, z nichž vojenští ženisté postaví provizorní mosty, budou poskytnuty nejdéle na tři roky.

Povodňový fond? Je to krabička cigaret a dvě piva

Aby kabinet měl do budoucna okamžité peníze, jež by mohl v případě povodní uvolnit, tak uvažuje o tom, že vytvoří úplně novou položku „povodňová solidarita.“ Přispívali by do ní zaměstnanci. Podle úvah by to byla stokoruna měsíčně ze slevy na daň z příjmu.

Podle Nečase jsou ale debaty v rámci této nové položky na úplném začátku. „Jde tedy zatím o úvahy,“ upozornil Nečas s tím, že zvláštní položka na povodně by mohla být zavedena už příští rok. Posloužila by k tomu novela zákona o dani z příjmu, která by měla zdanit paušální náhrady poslanců a senátorů.

„Jde o zdanění těch nejbohatších, tady dává každý suchý těm mokrým,, to je vyjádřeno tou stovkou měsíčně,“ podotkl k tomu po svém ministr vnitra Radek John. „Je to krabička cigaret a dvě piva, to každý může dát,“ dodal pak k tomu premiér.

BRAND24

Kalousek odhadl, že ročně by se v rozpočtu díky nové povodňové kapitole podařilo shromáždit nejméně čtyři miliardy korun.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).