Menu Zavřít

Nečas: Dohoda na předdůchodech důchodový systém nenaruší

16. 3. 2012
Autor: profit

Projekt předdůchodů, na němž se zástupci zaměstnavatelů, vlády a odborů v únoru dohodli, celý důchodový systém nenaruší. Premiér Petr Nečas to dnes uvedl v rámci svého projevu na sjezdu odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu.

Foto: Profimedia

Předseda vlády zhodnotil základní principy důchodové reformy a přítomným odborářům sdělil, že je rád, že předdůchody budou platit pro všechny profese.  Dohoda na zavedení předdůchodů padla na tripartitě, která se konala na konci letošního února. “Jsem přesvědčen, že je to znatelný a pozitivní posun,“ pochvaloval si vzájemný dialog Nečas.

Odboráři si na své konto mohli připsat malé vítězství, neboť se zvrátila hrozba, že by například horníci odcházeli do důchodu až v 65 letech. Peníze na předdůchody by se vybíraly z fondů současného penzijního připojištění, kam by jim zaměstnavatelé podle dřívějších dohod měsíčně přispívali. Zatím ale není jisté, kolik peněz to bude.  O předdůchod bude možné požádat pět let před dovršením důchodového věku, ale pouze za předpokladu, že bude mít člověk naspořené dostatečné prostředky. Jeho minimální měsíční výše bude 30 procent průměrné měsíční mzdy. Zdravotní pojištění bude za jeho příjemce platit stát.

Ne vždy se shodneme, to je realita, ale na druhou stranu si vážím toho, že tam, kde se shodneme, tak se snažíme dohodu naplnit,“ prohlásil premiér.

Během svého vystoupení premiér seznámil odboráře s ekonomickou situací. “Jsme si vědomi, že reformy nejsou populární a mnohdy nejsou i dobře vykomunikované, ale mezinárodní hodnocení vládě dává za pravdu,“ hájil Nečas kroky svého kabinetu. Připomněl, že Česko má šestou nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci průměru Evropské unie a sedmý nejnižší veřejný dluh. “Přesto hlavním cílem musí být směřování k vyrovnaným rozpočtům,“ řekl.

BRAND24

Předseda vlády pochválil opoziční ČSSD za to, že změnila názor na myšlenku zavedení finanční ústavy, která zabrání dalšímu zadlužování státu. Na závěr ocenil vzájemný dialog a vyjádřil naději, že nastavená komunikace bud pokračovat i nadále.  VII. sjezdu odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu se v pražském hotelu Olšanka kromě představitelů horníků, geologů a naftařů zúčastnil i šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil nebo slovenský i maďarský zástupce hornických odborářů.

V rámci sjezdu odborářští předáci diskutovali otázku naplnění svých programových cílů, působnost svazu a pracovní program na období 2012 až 2016. Odboráři současně vyzvali vládu, aby zaujala jasné stanovisko k energetické politice a aby došlo dopracování koncepce surovinové a energetické bezpečnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).