Menu Zavřít

Nebojte se experimentovat

7. 8. 2006
Autor: Euro.cz

DRUHY PIVA Provozujete restauraci nebo obchodujete s nápoji? Nebo si jen občas rádi dáte dobré pivo? Zkuste trochu experimentovat. Neprodávejte jen tradiční piva. V nabídce můžete mít až 250 druhů zlatavého moku. Stále na vysoké úrovni se drží v Česku roční spotřeba piva.

DRUHY PIVA Provozujete restauraci nebo obchodujete s nápoji? Nebo si jen občas rádi dáte dobré pivo? Zkuste trochu experimentovat. Neprodávejte jen tradiční piva. V nabídce můžete mít až 250 druhů zlatavého moku.

Stále na vysoké úrovni se drží v Česku roční spotřeba piva. Průměrně dosahuje 160 litrů na hlavu za rok (včetně nemluvňat). To vede mnohé konzumenty k ukvapeným závěrům, že pivu nejen rozumí, ale že se u nás vaří dokonce nejlepší pivo na světě. Svým způsobem mají pravdu. Plzeňský typ piva, které v drtivé většině tvoří obsah lahví či sudů, které se vyprodukují na našem území, je nejen dominantním typem u nás, ale všech pivně vyspělých zemí na světě. Při toulkách po světě se dozajista setkáte s etiketami pivních lahví, které hrdě nesou označení pils, pilsner, lager. Jednoduše řečeno s odvozeninou prapůvodce těchto piv, českého ležáku, který se ve světě označuje jako bohemian lager (pilsner).

JE LIBO ÚSTŘIČNÝ STOUT?

Ale není pivo jako pivo. Tak jako základní dělení vína je na bílé a červené, tak u piva rozlišujeme kategorie založené na kvašení spodním a svrchním. Když k tomu přidáme rozdílné slady, chmel a rozdílnou vodu, dostaneme se na úžasné číslo padesát, které vyjadřuje počet základních pivních kategorií, či chceteli stylů, které se po světě vaří. A pokud bychom se zaměřili i na podkategorie, cifra by se dostala na hodnotu 250. A vzhledem k stále novým a novým stylům to rozhodně není konečné číslo.

Nejlépe to ilustruje konkrétní příklad. Ochutnali jste už někdy pivní speciál? A co třeba Guinness? Pokud ano, tak vězte, že jste dali možnost svým chuťovým pohárkům okusit stout, přesněji řečeno dry stout. Stouty se totiž dělí na podkategorie jako jsou dry stouty, cream stouty, imperial stouty a další, někdy i obskurní skupinky. Slyšel někdo z vás například o ústřičném stoutu?

PIVO S VŮNÍ BANÁNU

A proč vlastně o tom všem psát? Třeba proto, že pivo se dá pít podle ročního období, podle nálady, podle jídla, které si zrovna dopřáváte, podle spousty dalších „kritérií“. Pivo opravdu není jen chlazená lahev v lednici, je to mnohem víc. Pivo dokáže být nejen dobrým společníkem při slavnostním banketu, může být vhodné i jako dárek. A když už máme ty tropické teploty, vystačí si člověk s „desítkou“? Dost dobře ano, ale proč třeba nezkusit pivo pšeničné. Někdo sice může namítat, že banánová vůně typická pro tato piva se jaksi k pěnivému moku nehodí. A co ta lehce nakyslá chuť? Ano, u českého typu piva to značí zásadní výrobní vadu, u piv weizen je to žádoucí. A díky tomu, že se u nás našly již dva odvážné komerční pivovary a spousta těch malých, restauračních, která piva weizen vaří, nabídka je v tomto segmentu celkem bohatá. A komu by tento výběr nestačil, sousední Bavorsko je ráj tohoto piva na zemi. Zde najdete stovky malých i velkých pivovarů, které nabízejí různé varianty piva weizen.

BRAND24

VYZKOUŠEJTE NOVINKY

Zatím je sice u nás pivní nabídka „plochá“, ale situace se lepší. Pivo mělo tu smůlu, že dogma minulého režimu odsoudilo tento zlatavý mok do role součásti laciné zábavy. Hesla typu „pivo dělá hezká těla“ nebo „vláda, která zdraží pivo, padne“ mu rozhodně na puncu kvality a něčeho výjimečného nepřidala. Ale doba se mění a náhled na pivo s ní. Ještě to bude sice pár let trvat, než bude pivo vzato na milost. Ale ti z vás, kteří by rádi poznali něco netradičního, zajděte si do brewpubu, tedy do restauračního pivovárku. Odhoďte předsudky, a odevzdejte se pivním speciálům, které tato místa nabízejí. Dost dobře vám nemusí vše, co okusíte, hned zachutnat, ale rozhodně je to ta nejlepší cesta k objevování báječného světa piva. Světa, kde výše zmiňovaná „plochost“ je to poslední, co vás potká. Už jen kvůli těm novým zážitkům to stojí za to.

V zahraničí pijí jiná piva ALTBIER - středně silné, velmi hořké tmavé pivo. Kvašené při teplotách 14 - 16°C, vyráběné často s použitím pšeničného sladu. Doma je v oblasti Rýna. PŠENIČNÉ - častěji známé pod německým názvem Weissbier. Středně silné převážně světlé pivo vyráběné s použitím pšeničného sladu se vyznačuje menší hořkostí, vysokým nasycením CO2 a výrazným aroma. Vyrábí se v mnoha chuťových i druhových variantách, jak kvasnicové, tak filtrované. Průmyslově se vaří především v Německu. KOLSCH - hořké, středně silné polotmavé pivo s přídavkem pšeničného sladu, originálně vyráběné v oblasti Kolína nad Rýnem. Pro jednoduchou technologii a výraznou chuť je to oblíbený typ zejména v minipivovarech. LAMBIC - speciální světlé, málo hořké, spontánně kvašené pivo vyráběné s použitím ječného sladu, nesladovaného ječmene, pšenice a starého českého chmele. Chuť se vyznačuje silně kyselým základem. Slouží většinou jako základ pro výrobu ovocných piv jako Kriek s přídavkem třešní, Framboise s přídavkem malin. TRAPPIST - vyrábí se pouze v šesti trapistických klášterních pivovarech v Belgii. Vyznačuje se tmavě měděnou až tmavou barvou, vysokou hořkostí, ovocnou slabě nakyslou chutí a vůní a obsahem alkoholu až 12 procent. STOUT - velmi tmavé až černé, silně hořké, hluboce prokvašené, ale různě silné pivo. Podíl barvících sladů činí až 20 procent a často se při výrobě přidává karamelový cukr. Typickým představitelem je dnes velmi populární Guinness. PORTER - velmi tmavé, hluboce prokvašené, hořké pivo s vysokým obsahem alkoholu, až 9 procent . Občas se při výrobě porterů používají kvasinky rodu Brettanomyces pro sekundární dokvašování, které dávají porteru výraznou ovocnou chuť. ALE - středně silná až silná hluboce prokvašená piva s vyšší hořkostí a celou škálou barev. Existuje celá řada piv, která se podle barvy, hořkosti a chuti dělí do skupin Pale ale, India Pale ale, Bitter, Mild ale nebo Scotch ale. BOCK - velmi silné světlé nebo tmavé pivo se sladko-hořkou chutí. Piva s koncentrací mladiny nad 18 procent jsou označována jako Doppelbock. Průmyslově se dnes vyrábí již zřídka, především v Německu. MARZEN - silnější jantarově zbarvené pivo s výraznější plnou chutí a různou hořkostí. Někdy se používá přídavek nakouřeného sladu. Vyrábí se dnes již zřídka, pouze sezonně, především v německy mluvících zemích.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).