Menu Zavřít

Nebezpečné doteky žen

12. 7. 2010
Autor: profit

Ženy jsou přepláceny. Tady alespoň ty v nejvyšších patrech americké firemní sféry. Berou i více než muži. Šestnáct žen, jež řídí některou z pětistovky největších amerických firem, si v uplynulém fiskálním roce přišlo v průměru na 14,2 milionu dolarů, kdežto průměr u mužů byl o 43 procent nižší, vyplývá z údajů agentury Bloomberg.

Autor: Profimedia

„Výbory, jež rozhodují o výši těchto platů, se nechtějí dostat do potíží; nepřejí si být nařčeny, že ženám platí málo,“ komentuje to Graef Crystal, expert na platové záležitosti v americké firemní sféře. „A když už mají chybovat, potom raději tak, že je spíše přeplatí, než nedoplatí.“

Ačkoli existují i jiná zdůvodnění (třeba že ženy, jež se „prokoušou“ v převážně mužském prostředí vrcholných managementů tak vysoko, už musejí být zatraceně dobré), je zjevné, že duch doby zkrátka dámám nahrává; firmy si nepřejí být osočeny, že ženy hůře platí, politici zase, že se nestarají o „rovnost příležitostí“ - zaklínadlo symbolizující dobu.

BRAND24

Lze čekat, že „diverzita“ managementů v příštích letech vzroste - mnohdy jednolitá mužská tělesa se promění ve spolky namixované ideálně v poměru 1:1. Nejspíše tedy vzroste i celkový počet „poplácání po zádech“, jež manažerky dopřejí svým kolegům v zasedačkách. To ovšem nemusí věstit nic dobrého, alespoň co se týče hrátek mužů s rizikem.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).