Menu Zavřít

Nebe by se opět mělo začít modrat

23. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Právníci jsou schopni najít si práci v jakémkoli ekonomickém klimatu

Jedním z důsledků finanční krize je fakt, že obchodní spory často končí spíše mimosoudní dohodou než v soudních síních. Důvodem není to, že by znesvářené strany nechtěly prát špinavé prádlo na veřejnosti. Prostě se jen snaží ušetřit čas a náklady na řízení, říká Lukáš Ševčík, tuzemský managing partner advokátní kanceláře Kinstellar.

EURO: Jak ke konci letošního roku vidíte dopady krize na vaši advokátní kancelář? Ševčík: Z globálního hlediska nebyl dopad na advokátní kanceláře tak zlý. Nedošlo nutně k poklesu objemu práce, jenom k jeho posunu. Akvizice, fúze, development nových projektů, to vše trochu stagnuje. Naproti tomu přibyla restrukturalizace dluhů i společností, je i více případů insolvence. To platí i pro nás. Asi by nebylo úplně správné říct, že se právníkům daří dobře v jakémkoli ekonomickém klimatu, ale práci jsou schopni si najít. Musejí se však zaměřit na něco jiného, než co dělali předtím.

EURO: Jak by mohl ekonomicky vypadat příští rok? Ševčík: Do diskusí, jak bude vypadat ekonomická křivka, se moc zapojit nechci. Ale podle zpráv ze světa by se nebe zase mělo začít modrat. My už třeba vidíme oživení na trhu fúzí a akvizic.

EURO: Nakolik výrazné? Ševčík: V desítkách procent, nevím ale, nakolik jsme reprezentativním vzorkem. Řekl bych, že v březnu, dubnu a květnu byl stav asi nejhorší. Překvapivě se to začalo lepšit v létě, které je normálně klidnější. V srpnu a v září šlo zase o zpomalení. Nyní je to opět lepší, což může být i efektem konce roku, kdy se všichni pokouší rozjednané transakce dokončit.

EURO: Kromě Prahy máte pobočky i v Bratislavě, Budapešti a Bukurešti. Která z nich si s krizí poradila nejlépe, a která naopak zažila horší časy? Ševčík: Velice dobře si poradili kolegové v Bratislavě. Asi největší dopad byl v Bukurešti, což ale nutně nesouvisí jen s ekonomickou situací. Museli jsme tam značnou část lidí nahradit, což nám způsobilo trošku problémy. Praha a Budapešť byly ve středním poli. Navíc i přesto, že letos příliš lidí na expanzi nemyslí, my dále prozkoumáváme nové trhy a možnosti. Nedávno jsme otevřeli pobočku v srbském Bělehradě a detailně se díváme na Turecko. Kancelář Linklaters nás dříve v určité expanzi spíše brzdila a do jiných trhů jít nechtěla.

EURO: To byl hlavní důvod, proč se loni z poboček Linklaters ve střední Evropě stala kancelář Kinstellar? Ševčík: Ano, jeden z důvodů byl, že management Linklaters v Londýně a naše regionální vedení měly na vývoj kanceláře odlišné názory. Zatímco Londýn se chtěl spíše soustředit na několik málo vybraných klasických trhů – s nadsázkou šlo o Londýn, Paříž, New York, Frankfurt, Tokio a Čínu, my jsme si řekli, že důležitý a perspektivní je pro nás tento region.

BRAND24

EURO: Objeví se v budoucnu nový typ právní práce, který zatím není tak rozšířen? Ševčík: Myslím, že čím více se bude trh zužovat a z rozvíjejících se trhů se stanou rozvinuté, tím tvrdší a těsnější konkurence vznikne. Zejména v oblasti litigace, arbitráží, soutěžního práva, kartelového práva nebo nekalé soutěže. Také evropské právo a dotační programy získají na intenzitě.

EURO: Kam se podle vás hospodářsky vyvine region střední Evropy za pět nebo deset let? Ševčík: Doba, kdy trh žil zahraničními investicemi, je už dávno uzavřená. Pořád zde ale nedošlo ke konsolidaci, i když jsou oblasti, kde již částečně ano, jako třeba v pojišťovnictví, v penzijních fondech, do určité míry i u bank. Proto myslím, že v rámci regionu dojde ke konsolidačnímu procesu, i přeshraničnímu. Vidíme, že pseudostátní nebo částečně zprivatizované firmy už tímto směrem jdou. Očekávám také, že někteří z těchto hráčů vyrazí v horizontu pěti až deseti let na Západ. Trh se také začne ještě více specializovat a budou se vytvářet nové produkty a služby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).