Menu Zavřít

Ne všechny soukromé kliniky jsou úspěšné

9. 5. 2005
Autor: Euro.cz

NEMOCNICE V BRUNTÁLE Na pokraj krachu se nedostávají jen státní nemocnice. V Bruntále nedávno skončila soukromá nemocnice, která se dostala do velkých dluhů. Zadluženou bruntálskou nemocnici koncem března koupila třinecká společnost Euromednet. Nový vlastník chce zařízení s 340 zaměstnanci ozdravit.

**NEMOCNICE V BRUNTÁLE

Na pokraj krachu se nedostávají jen státní nemocnice. V Bruntále nedávno skončila soukromá nemocnice, která se dostala do velkých dluhů.

Zadluženou bruntálskou nemocnici koncem března koupila třinecká společnost Euromednet. Nový vlastník chce zařízení s 340 zaměstnanci ozdravit. Bruntálská nemocnice vykazuje hlubokou kumulovanou ztrátu se záporným vlastním kapitálem ve výši bezmála 50 milionů korun a celkovými nekrytými dluhy za téměř 100 milionů.

Podstatou ozdravné kúry bude propojení zdravotní péče s nemocnicí v Rýmařově. Majitelé tvrdí, že tak zabrání zdvojování oborů, a tedy i konkurenci, která mezi oběma zařízeními panuje. Kontinuitu zdravotní péče v regionu to podle nich neohrozí. Nemocnice v Rýmařově, kde pracuje asi 170 zdravotníků, je od Bruntálu vzdálená osmnáct kilometrů.

Euromednet ji koupil v polovině února a už podnikl první kroky - ke konci března rozdal šestnáct výpovědí, protože ruší zdejší oddělení lůžkové gynekologie.

BRAND24

Zaměstnanci bruntálské nemocnice se obávají o místo, protože například akutní chirurgickou péči poskytují obě nemocnice. Zástupci Bruntálu proti změnám nic nenamítají, pokud ovšem neohrozí dosavadní rozsah zdravotní péče pro obyvatele zhruba padesáti obcí ve spádové oblasti. „Není dobré mít za každou cenu ve městě třeba šest ambulancí, ale žádnou špičkovou. Koordinaci s Rýmařovem si představit umím, pokud ovšem povede ke kvalitní zdravotní péči,“ řekla bruntálská místostarostka Hana Šutovská, kterou město pověřilo spoluprací s Euromednetem.

Společnost Euromednet se sídlem v Třinci na Frýdecko-Místecku vlastní nebo manažersky řídí celkem deset zdravotnických zařízení na Moravě. Kumulovaný obrat firem, jež jsou ve vlastnictví Euromednetu, činil za rok 2004 dvě miliardy korun. O rok dříve to bylo 1,5 miliardy korun. Společnost má jediného akcionáře, kterým je místní soukromá Nemocnice Podlesí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).