Menu Zavřít

(Ne)bezpečný přístav

13. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Na kapitálovém trhu možná stoupá další letadlo

Dluhopisy jsou bezpečným přístavem pro vaše peníze. Na rozdíl od akcií nemohou poklesnout, nehrozí ani jejich vytunelování jako u fondů nebo kampeliček. Výnos z nich je garantován. Na tyto teze vsadila Credit and Development Company (CDC), která již třetím rokem emituje obligace s vysokým úročením. Aktuální emise nabízí zhodnocení 8,8 procenta ročně. Na první pohled vypadá vše v pořádku a potenciálního investory zaujme nadprůměrný výnos, více než dvojnásobný oproti ostatním v současnosti na trhu nabízeným dluhopisům se stejnou dobou splatnosti. Při bližším pohledu do rozvahy a výsledovky firmy ale vycházejí na povrch rizika, která ani nadstandardní zhodnocení nemůže kompenzovat.

Pole nebo parcely.

Společnost CDC sice loni hospodařila se ziskem vzniklým zúčtováním opravných položek do provozních výnosů. Z rozvahy a výsledovky vyplývá, že jde o přecenění již dříve vlastněných nemovitostí. Z informací, které o sobě CDC podává na svých webových stránkách ale vyvstávají také další rizika, především masivní kumulovaná ztráta z minulých let, obrovský meziroční nárůst výkonové spotřeby a krátkodobých i dlouhodobých závazků. „Přijali jsme zaměstnance, kapitálově vstoupili do firmy Energo Brno a rozšířili rozsah podnikání, v krajských městech otevíráme naše pobočky,“ vysvětluje předseda představenstva CDC Ján Hirjak. Hlavní činností firmy je poskytování půjček fyzickým osobám proti nemovitostní zástavě, prodej a pronájem nemovitostí. Klenotem v majetku společnosti je desetihektarový pozemek v obci Březí u Říčan. Ty jsou zatím vedeny jako orná půda, zastupitelstvo obce ale počátkem roku 2003 souhlasilo s jejich začleněním do územního plánu jako ploch určených pro výstavbu. Právě přeceněním těchto pozemků z padesáti na tři miliony vznikla v minulosti masivní ztráta společnosti. Aktuálně jsou v účetnictví oceněné na sedm milionů korun. CDC pozemky nabízí k prodeji za třicet milionů korun. Finanční analytik PPF Pavel Kohout považuje dluhopisy CDC za hazard, nikoliv za investici. „Varující je fakt, že dluhopis nemá žádný rating, cenu z veřejného trhu, a dokonce ani manažera emise,“ řekl týdeníku EURO. „Pokud by tohle chtěli pánové z CDC zpochybňovat, pak ať se obrátí na kteroukoli ratingovou agenturu,“ dodal. „Aktivity CDC nejsou nebezpečné pouze pro samotné investory – držitele společností emitovaných dluhopisů, ale i pro celý kapitálový trh, který by mohl utrpět další ránu na poli důvěry investorů,“ varuje senior analytik Czech Rating Agency, středoevropského zastoupení ratingové agentury Moody´s, Pavel Rudiš.

BRAND24

Vysoké riziko.

Nabízený dluhopis spadá podle Rudiše do kategorie vysoce rizikových investic, u nichž, vzhledem ke zmíněnému riziku, není ani výnos 8,8 procenta adekvátní. „Při bližším pohledu na emitenta dluhopisu je zřejmé, že se jedná o téměř prázdnou skořápku, která z pohledu ratingové agentury skýtá celou řadu otázek. CDC patří do skupiny společnosti VENTURE GROUP. Pojítkem jednotlivých společností v této skupině je jméno Martina Zacha, který je v CDC místopředsedou představenstva, a který v minulosti figuroval ve vrcholných orgánech společností FINNEX Praha (v konkursu), a společnosti FINNEX Securities, která později změnila název na Bradley, Rosenblatt & Company (v konkursu), tedy společností, jejichž konkurs patřil společně s například Private Investors či KTP Quantum ke kauzám prošetřovaným Garančním fondem obchodníků s cennými papíry, a kde celková pohledávka klientů za těmito společnostmi činila dle údajů Garančního fondu 131,23 milionů korun. Emise dle našich informací není zajištěna aktivy či různými finančními instrumenty, tedy není zřejmé, že by existoval další faktor, jenž by mohl zvýšit bonitu nabízeného dluhopisu,“ uvedl pro týdeník EURO Rudiš. „Emise dluhopisů používáme na rozvoj společnosti,. Vše je transparentní a uvedené v prospektu emitenta,“ brání projekt dluhopisů obchodní ředitel CDC Petr Kaplan a dodává:. „Nechceme společnost zatížit zbytečnými náklady, proto dluhopisy vydáváme sami a nenecháváme si dělat rating. Z malé patnáctimilionové emise by náklady na takovýto marketing lehce dokázaly spolknout polovinu jejího objemu.“

Komise nic negarantuje.

Průměrně poučený investor si všechna rizika plynoucí z nestandardnosti tranše neuvědomí. Pravděpodobně na něj zapůsobí fakt, že emisní podmínky dluhopisu byly schváleny Komisí pro cenné papíry, zdůrazňovaný v materiálech CDC. „Komise zkoumala emisní podmínky pouze z hlediska obsahových náležitostí, nikoli z hlediska schopnosti emitenta splnit závazky. Návratnost Komise nezkoumá a nedělá to ani žádný jiný regulátor vyspělého kapitálového trhu,“ řekla mluvčí Komise Radka Procházková. Investoři, kteří v minulosti dluhopisy CDC nakoupili, si zatím nemohou stěžovat. CDC vysoké výnosy z předchozích emisí splácí přesně dle harmonogramu. Zda bude splácet i za rok, dva, či tři a jestli nakonec dostanou zpět i vloženou jistinu, zůstává v tuto chvíli otázkou, na níž není známa odpověď.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).