Menu Zavřít

Názory odjinud: Strašák rasové nenávisti ožívá

27. 11. 2014
Autor: reuters

Na předměstí St. Louis opět hoří ohně, policie tvrdě zasahuje proti početným demonstracím. Policista Daren Wilson nebude stíhán za zastřelení černošského mladíka Michaela Browna. Tato zpráva vzbudila napříč Spojenými státy velké rozhořčení, jemuž vesměs s pochopením přitakají i americká média.

The Washington Post: Potřeba osobních kamer

Po týdnech čekání se protestující ve Fergusonu dozvěděli to, čeho se obávali. Oblastní porota v St. Louis odmítla obvinit policistu Darrena Wilsona z usmrcení neozbrojeného černošského teenagera Michaela Browna.

Následující vlnu násilností nelze než odsoudit. Ale frustrace obyvatel, dosud vesměs zákona dbalých, je zcela pochopitelná. Zbytečně byl zmařen život.

A i z vysvětlení velké poroty je patrné, že moudřejší přístup k zajištění bezpečnosti by tragédii odvrátil. Žalobci však s Wilsonem jednali v rukavičkách. Vlastně jej vedli k tomu, aby místo incidentu vylíčil jako nepřátelské vůči policii. Vhodnější by byly dotazy na kritické detaily.

Proč Wilson opustil vůz a dal se do pronásledování, místo aby vyčkal příjezdu posil? Přesto má pravdu prezident Obama, který apeloval na lidi, aby verdikt respektovali. Proces nebyl dokonalý, ale je legitimní. Okamžitou lekcí z celé události je, že policie by měla být mnohem důslednější v evidenci výkonu služby. Porotci měli k dispozici výpovědi očitých svědků, ale ty se dramaticky lišily. I kamery mají úskalí, ale zkušenosti dokazují, že užití osobních kamer přímo na tělech policistů vede k nižšímu počtu konfrontací.

The Huffington Post: St. Louis blues

Pokud znáte St. Louis nebo celý stát Missouri, věděli jste, že rodina Michaela Browna neměla šanci. St. Louis je nádherné místo, ale z hlediska práva a policejního přístupu jde o jedovatou směs středozápadní lásky k právu a pořádku a příhraniční přísnosti v rasových otázkách. Z hlediska rasové historie USA představuje město nestabilní zlomovou linii: domov W. C. Handyho a blues, Chucka Berryho a rock’n’rolu a také důležitého rozsudku nad otrokem Dredem Scottem, který mu upřel jakákoli práva.

Těžko proto překvapí, že stát Missouri se opakovaně rozhodl ignorovat zlomové rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 1985, podle nějž policista nesmí užít smrtící sílu proti utíkajícímu podezřelému, pokud nemá důvodné podezření, že je prchající osoba ozbrojena a představuje bezprostřední ohrožení veřejného pořádku. V Missouri smí policista zastřelit osobu, kterou považuje za utíkajícího pachatele. Tečka. Nemluvě o tom, že může zastřelit i toho, kdo se k němu blíží výhružným způsobem. Stížnosti by neměly mířit na státního zástupce. Chyba leží v Missouri.

A v Americe a jejích podivných zákonech, s nimiž žádná federální vláda od Lincolna dál nedokázala skoro nic udělat. Některé zákony přežívají ještě z otrokářských dob a právě ty umožnily porotě smést Wilsonův případ ze stolu. Řekněme si to na rovinu: v St. Louis každý ví, kdo tvoří většinu „utíkajících pachatelů“. Černoši. Ale nenechme se mýlit: St. Louis je v dobrém i zlém městem tak americkým, jak jen město může být.

The New York Post: Význam protestů

Rozhodnutí poroty v St. Louis nepostavit před soud bílého policistu, který v srpnu zastřelil neozbrojeného černého teenagera Michaela Browna, by vyvolal vztek a zklamání v každém případě. Ale místní prokurátor Robert McCulloch celou záležitost radikálně zhoršil, když se k vyšetřování této mimořádně citlivé věci postavil nejhorším možným způsobem.

Podkopal svou důvěryhodnost, když velmi neortodoxně přistoupil k využití velké poroty. Místo aby vedl vyšetřování a pak porotě přednesl případ a návrh obžaloby, přehodil vyšetřování přímo na porotu. Nechal ji, aby bloudila horami důkazních materiálů a rozhodla, zda policistu Wilsona soudit, či nikoli.

Procedura v tomto případě zabrala nesnesitelné tři měsíce. Aby toho nebylo málo, McCulloch pojal oznámení verdiktu poroty nikoli jako neutrální souhrn skutečností, které porotu dovedly k verdiktu, ale jako Wilsonovu obhajobu. Pro černošskou komunitu ve Fergusonu bylo zabití Michaela Browna poslední kapkou do poháru plného zvůle, již denně zažívají ze strany místní policie, což dokazují například statistiky cílů silničních i pouličních kontrol.

Případ našel odezvu v celé zemi, protože zabíjení mladých černých mužů je zdrojem strachu černých rodičů od pobřeží k pobřeží. Studie sdružení ProPublica spočítala, že mladí černí muži čelí 21krát většímu riziku, že budou zastřeleni policistou, než mladí bílí muži. Mnoho policistů nahlíží na černochy jako na zaměnitelné figury na šachovnici města, nikoli jako na lidské bytosti.


Čtěte také:

V americkém Fergusonu hořely budovy, hlášeny jsou i výstřely

CONTENT24

Porota neobviní policistu z Fergusonu za zabití mladíka, vypukly nepokoje

Protesty ve Fergusonu nekončí, policie zadržela 44 lidí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).