Menu Zavřít

Názory odjinud: Evropská ostuda ve Středozemním moři?

22. 4. 2015
Autor: ČTK

Zahraniční komentátoři konstatují, že Evropa nemá při řešení krize přílivu uprchlíků na výběr dobrá řešení. Naopak oceňují jednání íránského ajatolláha Alí Chameneího za jednání s Barackem Obamou o jaderném programu.

Der Standard: Ostuda

Je to prý hanba, co Evropa dopustí ve Středozemním moři, říká kancléř Faymann a prakticky všechny noviny už slovo „ostuda“ či „hanba“ ve svých titulcích použily. Blahobytná Evropa dělá prý příliš málo pro to, aby zabránila tonutí tisíců zbídačených uprchlíků.

Ano, Evropa, která má dost starostí sama se sebou, musí napnout všechny síly, aby tento stav zlepšila. „Vyřešit“ jej ale nelze. Nic z toho, o čem se nyní debatuje, příliv uprchlíků ze zhroucených států, jako jsou Sýrie, Somálsko či Eritrea, nezastaví. Záchytný tábor v severní Africe? Magnet pro Islámský stát. Vylepšit situaci v daných zemích? Museli bychom jednat s diktátory a válečníky, s nimiž nikdo nechce mít nic společného. Přijmout statisíce lidí?

To můžeme rovnou Wildersovi, Le Penové nebo našim Svobodným dát klíče od vládních sídel. Přesto se to musí zkusit. Posílit námořní patroly, pronásledovat čluny, lépe organizovat azylovou proceduru. Pořád zbude dost zlého. Ale slova jako „ostuda“ jsou kontraproduktivní.

The Wall Street Journal: Cokoli ajatolláh řekne

Ajatolláh Alí Chameneí si zaslouží uznání za to, jak zná své oponenty. Před 14 dny nejvyšší duchovní vůdce Íránu prohlásil, že podmínkou jaderné dohody je zrušení západních sankcí. A v pátek prezident Obama vyhlásil, že sankce budou významně zmírněny bezprostředně po podpisu dohody. Ajatolláh ví, že Obama o dohodu s Íránem stojí. Natolik, že pro ni obětuje téměř cokoli.

Tak proč si neříct o víc? Mějme na paměti, že rozhovory začaly s požadavkem, aby Írán svůj jaderný program zastavil. Obama v „rámcové“ dohodě nakonec souhlasil, aby Írán dál obohacoval uran, sklady obohaceného uranu zůstanou v Íránu a může pokračovat další výzkum. Všechny ústupky odporují původním americkým pozicím.

Nic z toho ale nebylo ajatolláhovi dost. Poslední požadavky ukazují, že rozhovory s Íránem míří k dohodě, která bude znamenat západní požehnání Íránu jako státu stojícímu na hranici získání jaderné zbraně. Hlavní otázkou je, kolik dalších ústupků ajatolláh z amerického prezidenta vyždímá.

Denník N: Ukrajinská stopa

Série úmrtí proruských politiků a novinářů na Ukrajině ukazuje, jakou hrozbu představuje snaha ruské propagandy zabít pravdu. Pro všechny. Děsí představa, že za vraždami a podivnými sebevraždami stojí samotní Ukrajinci. Ať už v podobě tajných služeb anebo teroristických buněk složených z extremistů.

Jestliže taková možnost existuje, Kyjev musí v mezích zákonných možností udělat všechno, aby ji potvrdil a viníky exemplárně potrestal, anebo přesvědčivě vyvrátil. Hrozba je v tom, že pro část nekritických podporovatelů Kyjeva je „ukrajinská stopa“ předem vyloučená s odůvodněním, že určitě jde o zpravodajský komplot ruských tajných služeb.

Ne že by to byla nereálná varianta. Ale v takových podmínkách by pachatelé ohavností, pokud jimi skutečně jsou prokyjevští Ukrajinci, měli výrazně ulehčenou práci i do budoucna. Jakékoli vyšetřování by se vždy dalo sabotovat automatickým obviňováním Rusů.


Čtěte také:

BRAND24

Rúhání: Írán podepíše dohodu o jádru jen za zrušení sankcí

Další tragédie ve Středozemním moři. Zahynuly prý stovky lidí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).