Menu Zavřít

Názor

3. 4. 2006
Autor: Euro.cz

NázorDosavadní vývoj sdružených investičních fondů spravovaných První investiční, a. s., a hlavně růst počtu jejich podílníků i celkového objemu dokazuje, že početná část obyvatelstva pochopila princip v Československu zcela nového typu investování.

Názor

Dosavadní vývoj sdružených investičních fondů spravovaných První investiční, a. s., a hlavně růst počtu jejich podílníků i celkového objemu dokazuje, že početná část obyvatelstva pochopila princip v Československu zcela nového typu investování. I přesto, že nebyl provázen mohutnou reklamní a vysvětlovací kampaní. To současně ukazuje, že lidé hledají aktivně optimální možnost jak uložit a diverzifikovat své prostředky, vyvážit míru rizik a výnosů, zkrátka začínají se i v této oblasti chovat tržně.

Libor Procházka, Investiční banka

Prominenti

Prognostik Miloš Zeman, poslanec Federálního shromáždění ČSFR, po delší době opět vzbudil mimořádnou pozornost veřejnosti. Tentokrát ovšem ne pregnantními vyjádřeními k naší hospodářské současnosti, ba ani výhledy do budoucna. Ohlédl se do minulosti a na mítinku v Ostravě prohlásil, že nynější ministr financí ČSFR Václav Klaus přednášel v listopadu 1989 slovenským komunistům v Košicích.

Václav Klaus se touto, podle jeho názoru, invektivou cítí dotčen a nemíní ji jen tak přejít. Podal návrh na zahájení trestního řízení za pomluvu podle paragrafu 206 trestního zákona, protože v listopadových dnech roku 1989 přednášel v rakouském Linci. Pan Zeman k žalobě pana ministra lakonicky sdělil, že jeho slova byla zkreslující. On prý prohlásil, že pan Klaus přednášel v budově KV KSS v Košicích, což je úplně něco jiného. V datu konání inkriminované přednášky se mohl splést, protože je už starší sklerotický pán, jak sám poslanec Miloš Zeman o sobě řekl. Každopádně je vidno, že oba zmínění pánové se nemají navzájem v oblibě.

Poslanec Petr Toman, mluvčí parlamentní vyšetřovací komise pro objasnění příčin 17. listopadu 1989, patří k osobnostem naší současné veřejně-politické scény, které toho vědí příliš na vkus některých lidí, jež se v této sféře pohybují. Komise totiž shromáždila dosud nejúplnější záznamy o agentech Státní bezpečnosti v průběhu minulých 40 let.

BRAND24

Zjistila, že jich bylo okolo 140 tisíc, z nichž někteří dosud působí na vysokých místech. Jak sám Petr Toman říká, marně vzpomíná třeba na jeden dva pořady v televizi, kde v poslední době nevystupoval spolupracovník StB. Vázán mlčenlivostí trpí. Sám se domnívá, že lustrací by měli být postiženi ti, kteří pracují v čelných státních a veřejných funkcích, v justici a ústředních orgánech. V hospodářské sféře by tak přísný prý nebyl. Přesto i zde se čekají horké chvilky.

**Profit č. 14/1991

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).