Menu Zavřít

Návštěva v Kiwi.com: Podívejte se, odkud prodává letenky miliardář Oliver Dlouhý

18. 9. 2017
Autor: čtk

Největší podílník jednoho z nejúspěšnějších českých startupů Kiwi.com obývá v Brně skromnou rohovou kancelář, odkud kontroluje miliony denně utržené na prodeji letenek.

Nedaleko prvního brněnského sjezdu z dálnice D1 směrem od Prahy sídlí globální cestovatelské království. Jeho vládce a stále ještě největší podílník, devětadvacetiletý Oliver Dlouhý, jej řídí z nové kancelářské budovy umístěné mezi kampusem Masarykovy univerzity a brněnskou nemocnicí. Ještě nedávno se celá firma vešla do jedné vily v prominentní brněnské čtvrti Pisárky. Před několika měsíci se všichni museli přesunout do čtyř pater kancelářského centra v Bohunicích. Prostory už nestačily raketovému rozletu jednoho z nejúspěšnějších českých startupů. Nové kanceláře Kiwi.com
„Vila vypadala velká, když jsme si ji pořizovali, ale nějak jsme ji přerostli rychleji, než jsme čekali,“ říká Oliver Dlouhý. Kiwi.com denně utrží kolem dvou milionů eur, marže z toho činí zhruba 15 procent. Jeho podíl ve firmě letos v květnu nepatrně klesl z 27 na 24,5 procenta, podobně jako podíl někdejšího hlavního investora Jiřího Hlavenky a CTO firmy a klíčového programátora Jozefa Képesiho. Novým společníkem Kiwi.com se totiž stal brněnský majitel sítě parfumérií Fann Jaroslav Kokolus a s ním spojený právník Dušan Dvořák. Oba dohromady získali 8,5 procenta akcií. Podle informací týdeníku Euro nešlo o standardní vstup nového investora, ale o vypořádání závazků z minulosti, kdy si Dlouhý a jeho společníci na rozjezd firmy půjčili kapitál. V červenci pak Kiwi.com oznámila partnerství se společností Amadeus, jejíž vyhledávací technologii využije při vylepšování nabídky svých leteckých spojení. Svou databázi doplní o 750 milionů předem vypočítaných leteckých kombinací.
Majitelé Kiwi.com (podíl v procentech)
24,5 - Oliver Dlouhý
21,6 - Touzimsky Airlines (Jan Veverka, Martin Roman)
20,2 - Jiří Hlavenka
13,4 - Jozef Képesi
10 - Impulse Capital (Ondřej Tomek)
8,5 - Sugilit Invest (Jaroslav Kokolus, Dušan Dvořák)
0,9 - Lucie Brešová
0,9 - Luboš Charčenko
Přečtěte si také:

Amarouny do USA. Český startup vyrábějící „úplnou“ náhradu stravy dál expanduje

"Dobijeme svět." Firma HE3DA chce být českou Teslou

Umělá inteligence mění podobu českého průmyslu. Ochrání vám byt nebo opraví auto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).