Návštěva u vinaře

03. března 2003, 00:00 - Klára Linhová
03. března 2003, 00:00

Jacquesson & fils, ChampagneJako nejsevernější francouzská vinařská oblast by byla Champagne odsunuta na pokraj zájmu. Nebýt geniálního nápadu, který se připisuje domu Pérignonovi, dělat z tichého vína víno šumivé. Tím se z produktu místního významu stala světově proslulá a vyhledávaná delikatesa, kterou není třeba nikomu představovat.

Jacquesson & fils, Champagne

Jako nejsevernější francouzská vinařská oblast by byla Champagne odsunuta na pokraj zájmu. Nebýt geniálního nápadu, který se připisuje domu Pérignonovi, dělat z tichého vína víno šumivé. Tím se z produktu místního významu stala světově proslulá a vyhledávaná delikatesa, kterou není třeba nikomu představovat. Samozřejmě v Champagni, stejně jako všude jinde, se setkáte s víny různé kvality. Od zcela průměrných výrobců s nadprůměrnou velkou produkcí až k malým (ale velmi uznávaným domům), jejichž jména se objevují na předních místech v žebříčcích odborných hodnocení. Jedním ze zástupců malých rodinných firem je i vinařský dům Jacquesson & fils. Že se jedná o rodinný podnik nám bylo jasné skoro hned. Ředitelem společnosti je pan Jean-Hervé Chiquet a hlavním enologem jeho bratr Laurent. Prohlídku jsme začali na vinicích. Společnost hospodaří na 28 ha vinic, což představuje asi 60 % potřeby. Zbylých 40 % hroznů na výrobu svého vína nakupují od menších vinařů, kde kontrolují nejen kvalitu hroznů jako takových, ale vůbec celkovou práci na vinici. Ovšem nakupované hrozny se používají do základní řady vín, veškerá vína z vinic Grand Cru a Premier Cru jsou z vlastních zdrojů. Protože se šampaňské vyrábí i z modrých hroznů, klade se zde velký důraz na lisování vinného moštu. Hrozny musí zůstat před lisováním nepoškozené, aby nedošlo ke kontaktu s barvivy, které jsou ve slupkách. I proto v tomto domě operují s dvěma lisy na dvou různých místech, aby nemuseli převážet úrodu na delší vzdálenosti. Po alkoholické a malolaktické fermentaci nechávají víno zrát ve velkých dřevěných sudech. Výsledkem je suché bílé víno s vyšším obsahem kyselin. O sametovosti hotových šampaňských vín ho dělí ještě dlouhá cesta.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Víkend bude plný prázdnin: trošku volna a více času
Servisní prohlídka auta na zimu: Kolik stojí a na co se zaměřit
Dlouhá cesta do práce? I na dojíždění a stěhování existuje příspěvek
Babišov: 10 důvodů, proč ANO vyhrálo volby
Investujeme do podílových fondů
Auta
Lotus Elise Cup 260 je další z řady britských specialit.…
Šéf VW Matthias Müller se obul do Tesly: „Vyhazují stovky milionů dolarů z okna“
Video: Podívejte se, jak Tatra zdolala jednu z nejvyšších uměle vytvořených překážek světa
Navrhují automobilky auta na míru bariérovým testům? Nový test IIHS ukázal, že spíše ne
Porsche 911 Carrera T má kratší manuální převodovku a nižší hmotnost
Technologie
Opustí AMD s GPU továrny GlobalFoundries? Čipy Navi na 7 nm má prý vyrábět TSMC
Bixby 2.0: hlasový asistent Samsungu se rozšíří i do ostatních zařízení, půjde přes něj ovládat ledničku
Google Pixel 2 je v Česku, ale stojí pořádný balík
Logitech MX Master 2S: jak jednou myší ovládat tři počítače (vyzkoušeno)
Po instalaci Windows 10 Fall Creators Update někomu chybí aplikace. Co s tím?
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít