Menu Zavřít

Návrat k zisku: Home Credit díky Asii vydělal 1,6 miliardy

29. 8. 2016
Autor: Martin Pinkas

Skupina Home Credit v letošním 1. pololetí vytvořila zisk 59,3 milionu eur (1,6 miliardy korun), o rok dříve vykázala ztrátu 90 milionů eur (2,43 miliardy korun). Tahounem byly rychle rostoucí trhy v Asii, především Čína a Vietnam. Oznámila to dnes firma, která je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA.

Jde o čtvrté ziskové čtvrtletí v řadě poté, co makroekonomické a geopolitické turbulence v Rusku stáhly skupinu do červených čísel. Skupina v prvním pololetí zvýšila objem peněz poskytnutých klientům meziročně o 80 procent na 4,631 miliardy eur (125 miliard korun).

„Úspěšné obchody v našich 'tradičních' zemích nám umožňují zvyšovat zisk skupiny, ačkoliv současně masivně investujeme do nových trhů, tedy Indie, Indonésie, Filipín a Spojených států. Stabilizace byznysu v Rusku a návrat naší ruské banky k ziskovosti tomu dále napomáhají. Ve druhém pololetí budeme dále investovat do distribuční sítě a on-line infrastruktury, a také rozšiřovat klientskou bázi prostřednictvím půjček s nulovým úrokem,“ uvedl generální ředitel Home Creditu Jiří Šmejc.

Nejvíce peněz na úvěry vydala skupina v Číně (2,618 miliardy eur), tedy o bezmála 200 procent meziročně více. Ve Vietnamu půjčila 322 milionů eur, o 109 procent více než před rokem. V Indii Home Credit rostl o 164 procent, v Indonésii o 321 procent a na Filipínách o 466 procent. V Rusku poskytl Home Credit občanům na nákup spotřebního zboží 905 milionů eur, v tamní měně jde meziročně o pětinový nárůst.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii, Vietnamu, USA a rozvíjí aktivity na Filipínách.

BRAND24

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

Dále čtěte:

Komárek a Šmejc chtějí dobývat hazard v Asii

Zeman se spletl. Není prezident Lukoilu, ale Česka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).