Menu Zavřít

Naučí se azbuku

15. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Dva ministři z šestnácti nechtěli prodat ocelárny Rusům

Vedení společnosti Vítkovice Steel (VS) si může začít shánět lektory ruštiny. Vláda totiž ve středu 13. července rozhodla o prodeji oceláren firmě Evraz Group. Ruská společnost, která podala ve druhém kole privatizace oceláren nejvyšší nabídku, zaplatí za Vítkovice Steel 7,05 miliardy korun. Vlády v ocelárnách se má ujmout již letos na podzim.

Dva proti.

Z šestnácti ministrů, kteří se jednání kabinetu zúčastnili, čtrnáct souhlasilo s prodejem oceláren ruské společnosti, dva se zdrželi hlasování. „Pro uzavření kupní smlouvy s Evrazem nehlasovali ministři Karel Kühnl a Libor Ambrozek,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Jak dodal, pro prodej hutí Evrazu hlasoval překvapivě i ministr financí Bohuslav Sobotka. „Šéf resortu financí měl počátkem minulého týdne k prodeji Vítkovic Steel firmě Evraz Group výhrady,“ dodal. Sobotka však při středečním jednání kabinetu pouze konstatoval, že při prodeji VS musí vláda zvážit sociální dopady privatizace v moravskoslezském regionu. Zároveň upozornil ministry na nesrovnalosti v prohlášeních Evraz Group. Vedení ruské firmy totiž původně tvrdilo, že Vítkovice Steel pod jeho vedením nepotřebují surové železo od společnosti Vysoké pece Ostrava, a že polotovary nutné pro výrobu, takzvané bramy, dovezou přímo z Ruska. O několik týdnů později však prohlásilo, že i nadále počítá s odběrem surového železa z Vysokých pecí Ostrava. Ovšem za předpokladu, že se podaří uzavřít dlouhodobý kontrakt, přínosný pro obě strany. Většinu ministrů, kteří váhali s prodejem Vítkovice Steel, nakonec údajně přesvědčil slib ruské firmy proinvestovat v hutích 2,5 miliardy korun. Dalších 800 milionů korun se Evraz Group zavázal investovat v následujících deseti letech do podporu školství, zdravotnictví a sportu na Ostravsku.

Marná snaha.

Výsledky tendru se na poslední chvíli snažily zvrátit společnosti Třinecké železárny a Mittal Steel. Prvně jmenovaná firma, která ve druhém kole tendru nabídla až třetí nejvyšší nabídku - šest miliard korun, počátkem minulého týdne oznámila, že je ochotná navýšit kupní cenu na 7,07 miliardy korun. Zcela zbytečně. Kabinet se návrhem Třineckých železárnách vůbec nezabýval. Marně se snažilo i vedení nadnárodního ocelářského koncernu Mittal Steel. Firmu kvůli sporu o ceny surového železa, které s vítkovickými ocelárnami vede její dceřiná společnost Vysoké pece Ostrava, stát ani do privatizačního klání nepustil. Mittal Steel, který v tuzemsku ovládá i Mittal Steel Ostrava (dříve Nová huť), počátkem minulého týdne potvrdil, že stále platí jeho nabídka devět miliard korun za převzetí Vítkovice Steel a ukončení veškerých sporů se státem. Opět marně. Kabinet nabídka Mittal Steelu nezajímala.

BRAND24

Stop investicím.

V pondělí 11. července vedení Mittal Steel Ostrava a Vysokých pecí zaslalo premiérovi Jiřímu Paroubkovi dopis, ve kterém poukazuje na některá rizika spojená s prodejem VS Evrazu. V dokumentu, který má týdeník EURO k dispozici, Mittal mimo jiné upozorňuje, že Vysoké pece Ostrava doposud nepodepsaly s VS smlouvu o dodávkách tekutého surového železa. „Naše společnosti nikdy nepřestaly dodávat surové železo s vědomím zodpovědnosti za existující technologické vazby, i závislosti společnosti Vítkovice Steel na této surovině,“ tvrdí v dopise. Zároveň se netají znepokojením nad prohlášením některých uchazečů o VS, že se obejdou bez dodávek surového železa z Vysokých pecí, které nahradí polotovary vlastní výroby. „Naše znalosti o možnostech nejvážnějšího uchazeče o VS dovolují předpokládat, že by tuto cestu zajištění polotovarů mohl využít téměř okamžitě,“ tvrdí firma v dopise. Mittal Steel rovněž upozorňuje, že v případě zastavení odběru surového železa ze strany Vítkovice Steel bude firma nucena propustit zhruba 854 pracovníků. „Změna vlastnických vztahů, která by umožnila přerušit pevné a významné vazby mající vliv na stabilitu a rozvoj regionu, by poškodila nejen naše společnosti, ale také značnou část navazujících výrob i infrastrukturu regionu,“ dodává firma v dokumentu. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban tvrdí, že Evraz však bude garantovat jednání s ostravským Mittalem o dodávkách surovin pro Vítkovice Steel. Člen dozorčí rady Mittal Steel Ostrava a šéf dozorčí rady Vysokých Pecí František Chowaniec tvrdí: „Pokud dojde k zastavení dodávek surového železa do Vítkovic Steel, mateřská firma zřejmě omezí některé investice v České republice.“ Jaké? Mittal Steel plánoval v tuzemsku mimo jiné postavit zhruba za 1,5 miliardy korun novou koksárenskou baterii. Ta současná dosluhuje a nelze ji modernizovat. Pokud ovšem nebude dodávat surové železo VS, od svého záměru upustí a začne dovážet koks z Polska. Takové omezení tvrdě pocítí těžařská společnost OKD, která přijde o odbyt zhruba milionu tun černého uhlí ročně. Boj o Vítkovice Steel nevzdává investiční skupina Penta, která je za ovládnutí oceláren ochotna zaplatit přes devět miliard korun. Privatizační komise však její nabídku neotevřela. „Náš návrh je stále platný, vzhledem k tomu, že jsem šest let studoval a žil v Rusku a Číně, pochybuji o serióznosti těchto „asijských“ nabídek,“ sdělil týdeníku EURO šéf Penty Marek Dospiva. Na dotaz, zda se Penta proti výsledkům privatizace odvolá, popřípadě obrátí na soud, Dospiva reagoval: „Další korky zvažujeme.“ Další boj zřejmě vzdala ukrajinská společnost System Capital Management, která nabídla za Vítkovice Steel druhou nejvyšší cenu, tedy 7,02 miliardy korun.

Spokojenost.

Společnost Evraz Group ovládá jeden z nejbohatších ruských oligarchů Alexandr Abramov. Koncern s ročním obratem kolem šesti miliard dolarů vlastní mimo jiné ocelárny Nižní Tagil, Západosibiřskou ocelárnu a Novokuzněckou ocelárnu, doly na železnou rudu Kačkanarský, Evraz Ruda a Vysokogorský a uhelnou společnost Neryungri Ugol. Společnost rovněž ovládá a provozuje obchodní přístav Nachodka na ruském dálném východě, přes který směřuje zboží na asijské trhy. „Akvizice Vítkovice Steel umožní Evrazu vstoupit na rostoucí středo a východoevropský trh s ocelí. Zvláště Česká republika v poslední době zaznamenává silný ekonomický růst v důsledku vstupu do Evropské unie. Těšíme se, že budeme moci Vítkovice Steel uvítat ve skupině Evraz Group a dále je rozvíjet jako podnik světové úrovně,“ komentoval rozhodnutí kabinetu Abramov. Nový majitel Vítkovic Steel se podpisem kupní smlouvy musí zavázat ke splnění několika podmínek, mimo jiné, že udrží v ocelárnách státem stanovený počet zaměstnanců. V příštím roce tak musejí Vítkovice zaměstnávat minimálně 1560 lidí, v letech 2007 až 2008 „jen“ 1475 pracovníků. Pokud podmínky nesplní, může na pokutách zaplatit až stovky milionů korun. Konkurenční firmy však vstupem Evrazu do VS tak nadšené nejsou. Shodují se v tom, že si ruská firma koupila především přístup na trhy Evropské unie. Experti hrozí, že Rusové přes Vítkovice Steel zaplaví region svoji levnou produkcí. Konkurence se výrazně přiostří, zisky oceláren budou klesat. Evrazu stačí, když v Rusku něco vyrobí, do Česka doveze jako polotovar a ve vítkovických ocelárnách ho například jen rozřízne. Vývozu do Evropské unie pak již nebrání žádné bariéry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).