Menu Zavřít

Nástin reformy financí bude v červnu

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Vláda chce první legislativní změny související s reformou veřejných financí předložit Poslanecké sněmovně letos v červnu tak, aby byly schváleny v září. Změny by se měly týkat nejen výdajů státního rozpočtu, ale také například výše daně z příjmu fyzických osob i podniků a sazby DPH.

BRAND24

Cílem je změnit výši daní od počátku roku 2008. Řekl to ministr financí Miroslav Kalousek. V případě, že by vláda nepřistoupila k žádným změnám ve výdajích i příjmech rozpočtu, bude deficit státního rozpočtu činit v roce 2008 podle místopředsedy vlády Petra Nečase údajně již 150 miliard korun. A to i za předpokladu, že budou valorizovány jenom důchody. „Pokud by proběhla valorizace i dalších sociálních dávek, tak deficit se bude pohybovat mezi 160 až 180 miliardami korun,“ dodal Nečas s tím, že stav veřejných financí je výrazně horší, než bylo možné předpokládat před dvěma měsíci.

Vláda v programovém prohlášení počítá i se zavedením rovné daně mezi 17 až 19 procenty a na stejné úrovni i se základní sazbou DPH. Zároveň by měly být zrušeny majetkové daně, jako daň z nemovitostí nebo daň dědická a darovací.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).