Menu Zavřít

Náš člověk v Budapešti: Ko/st/karda

24. 2. 2016
Autor: čtk/ap

Maďarský parlament zaplavily kostkované košile. Alespoň opoziční poslanci – od levice po krajní pravici – dorazili na včerejší jednání sboru v této maďarské „trendy“ novince. Nevymyslel ji přitom žádný módní návrhář, ale „obyčejní“ učitelé základních a středních škol.

To bylo tak: jistý vysoce postavený vládní činovník komentoval sílící protesty pedagogů a jejich masovou demonstraci před parlamentem slovy, že „tu pár zarostlých učitelů v kostkovaných košilích dělá ofuky“, a nemyslel to nijak přívětivě.

O tom potom, učitelé skutečně nejsou na vrcholu platového žebříčku, ale světe zboř se, jejich protesty se mzdami nesouvisejí. Jistě, chtěli by vydělávat více, ale teď jim jde hlavně o přijatelné podmínky pro svobodnou výchovu malých a mladých Maďarů.

Odmítají pouze papouškovat direktivy z jediného (správného) státního centra, jež všechny školy spravuje. A výrok o lúzrovských košilích začal žít svým životem.

Pionýrské časy

Nejdřív si je navlékalo pár učitelů, potom kompletně celé školy, k nim se přidalo i nemálo sympatizantů a nakonec se chytli i opoziční politici, protože sami by na vládu sotva co vymysleli.

Kostkovaná móda dostala nový impulz poté, co ministr, pod nějž patří i školství, prezentoval před televizními kamerami „uhlazené“ chlapce, vítěze studentské olympiády: v bílých košilích s kravatami. Nejeden ironik utrousil cosi o pionýrských časech ve státostranických kulisách.

Hnutí kostkovaných košil však bobtná i novou dimenzí: možná už protestujícím čisté kárované košile došly, a tak si začali na hruď připínat kokardy. Nikoli však v maďarské trikoloře, ale prostě kostkované. Hle, solidarita i svoboda jsou v této ko/st/kardě pěkně pospolu.


Čtěte také:

BRAND24

Orbán: Evropě hrozí politická krize, lídři nenaslouchají voličům

Orbán: Migrační vlna ohrožuje Maďarsko i celou Evropu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).