Menu Zavřít

Náš člověk v Budapešti: Inzerátem proti MMF

12. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Daň z nemovitosti – NE! Snižování rodinných podpor – NE! Co očekáváme od MMF? Úctu, důvěru! Nevzdáváme se nezávislosti Maďarska!

Nepoddáme se MMF! To nejsou hesla z budapešťské demonstrace proti Mezinárodnímu měnovému fondu, který „by chtěl jen ždímat maďarský národ a dovést zemi do ještě větší dluhové závislosti,“ jak často říkají odpůrci MMF.

Inzeráty s těmito texty podala maďarská vláda. Vyšly v úterý v celostránkovém formátu ve všech denících, pravicových, levicových i liberálních. A aby v tom byla zahrnuta i Evropská unie, celá novinová strana je modrá a zakroužkované slovíčko NE je žluté.

Působivá až šokující forma komunikace uprostřed příprav jednání s MMF a EU o novém bezpečnostním (pohotovostním, překlenovacím atd.) úvěru. Jakákoli komunikace je však dost neobvyklá už dva roky, od nástupu vlády Viktora Orbána. Hned na začátku vyhnala delegaci MMF, až došlo k tomu, že se otřásla důvěra trhů v Maďarsko. Stále složitěji země dostávala úvěry z volné nabídky, tedy financování státního dluhu se výrazně prodražovalo.

Bylo by dobré, kdyby MMF poskytl jakousi ochrannou síť, ne peníze hned, jen někam do trezoru, abychom je měli k dispozici, kdybychom je náhodou potřebovali, zněla argumentace Budapešti. Dobře, řekli si v MMF. Jisté podmínky i měli, například ohledně nezávislosti národní banky nebo snížení státní administrativy. Ale nežádali zavést daň z nemovitosti a ořezání rodinných podpor. Právě proto vyznívá inzertní protest vlády divně (stál 200 milionů forintů).


Čtěte také:

Orbán: Zavést euro už pro Maďarsko není povinností

Pomůžeme si sami. Orbán smetl ze stolu podmínky MMF a EU

BRAND24

Zemědělskou půdu budou moci vlastnit pouze maďarští malorolníci


K tomu je třeba přičíst často protimluvné a dennodenně se proměňující vyjádření kompetentních politiků včetně premiéra Orbána, zda je úvěr od MMF vůbec potřebný. Unisono Maďarskem zní jen jedna věta: Ať už to bude jakkoli, nedáme se!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).