Menu Zavřít

Náš člověk v Bratislavě: Realita opozičních slibů

22. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Vládní Smer-SD s pohodlnou většinou na prosazení jakékoli legislativní změny se opět může pochlubit neplněním slibů. Tentokrát je však situace výjimečná tím, že nevyhověl odborářům, když se rozhodl nechat během nedělí a svátků otevřené obchody. „Dohodli jsme se návrh na změnu nepředkládat,“ uvedl šéf parlamentního sociálního výboru Ján Podmanický. Bohužel však až poté, co někteří poslanci sociální demokracie už týdny avizovali snahu obchody zavřít.

Oficiálním důvodem rozhodnutí je neprojednání změny se sociálními partnery. „Měli na to prostor a času dost,“ oponuje ale předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu a cestovního ruchu Katarína Kuľandová. A netají se tím, jak jsou odboráři z tak náhlého zvratu rozladěni. Podle kuloárních informací prý bylo vše dohodnuté a na zavření obchodů měly kývnout i největší řetězce.

DT24

Změna názoru pobouřila i mnoho sociálních demokratů. „Pohroma!“ rozčilila se exministryně práce Viera Tomanová. Ta si drží názorovou linii, stejný návrh zákona předkládala i před rokem, kdy byl Smer v opozici, a neměl tak dostatek hlasů na jeho prosazení. Tehdy ji zřejmě nenapadlo, že až bude sociální demokracie pohodlně vládnout, možná se návrh do parlamentu nedostane vůbec.

Autorka je spolupracovnicí redakce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).