Menu Zavřít

Náš člověk v Berlíně: Nejrasističtější město v Německu

20. 1. 2015
Autor: SeptemberWoman, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Hoyerswerda kdysi bývala vzorem německé socialistické obce. Před pádem zdi se tu ve velkém těžilo uhlí a v původně bezvýznamném městě vzrostl počet obyvatel na desetinásobek. Po zboření zdi začali ale všichni utíkat na bohatší Západ. Město se od té doby postupně vylidňuje, v lesích se zabydlují vlci a v ulicích skinheadi.

Začátkem devadesátých let tu proběhla série vážných útoků na imigranty – výsledkem byli mrtví i zranění včetně dětí. Hoyerswerda se stala synonymem německého rasismu.

Ale život jde dál. Paradoxně právě imigranti nyní město probouzejí k životu. Zároveň s tím, jak sílí v Německu xenofobní nálady, podporované hnutím Pegida, jsou vyhledávány i zprávy o tom, kde to s cizinci v Německu funguje. A takovým příkladem je znovu i Hoyerswerda, které si všiml v reportáži časopis Spiegel.

Nedostatek personálu v místní okresní nemocnici tu totiž vyřešil její ředitel tak, že sem začal lákat cizince. Výsledek? Skoro polovina zaměstnanců je tu teď ze zahraničí a nemocnice se v Německu proslavila jako nejvíc kosmopolitní veřejná instituce v zemi.

Pracují tu lékaři ze 16 zemí světa. Mezi nimi třeba i Čech Robert Donoval nebo pediatr ze Súdánu Tarik Galil. „Svou práci chápu jako misi, chci změnit myšlení lidí, aby tolerovali jinou barvu pleti,“ míní lékař, který se tu setkává s rasismem.
Jeho rodina je přitom příkladem „přizpůsobivých“ imigrantů, dokonce jsou zemi prospěšní. Všichni členové mluví dobře německy a pracují. Na to, že cizinci jsou nedílnou součástí německé společnosti, tento týden upozornila i sama Angela Merkelová. Osobně podpořila demonstraci proti nepřátelství vůči islámu. Kancléřka navíc tvrdí, že islám je součástí Německa stejně jako křesťanství nebo židovství.

Merkelová ale zároveň už dříve odmítla multikulturalismus jako přežitek. Klíčem k úspěchu je respekt k národní kultuře a integrace. Tak jako v případě rodiny Tarika Galila, kde se denně u večeře všichni učili nová německá slovíčka.


Čtěte také:

Náš člověk v Berlíně: Kdyby tak vůdce věděl

BRAND24

Útok na Charlie Hebdo posílil českou islamofobii, tvrdí diplomaté

Teroristická hrozba v Drážďanech posílí Pegidu, míní politologové

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).