Menu Zavřít

Naréndra Módí budí u Indů naděje i strach

20. 5. 2014
Autor: ČTK/AP

Indický národní kongres (INK) vedený mocnou dynastií Nehrú-Gándhí nevládl Indii z 67 let jen 18 let. Už deset let se pevně držel u moci. A do největších demokratických voleb jej vedl dynamický Ráhul Gándhí, pravnuk, vnuk i syn předsedů vlády. Přesto byl Gándhí i celý INK na hlavu poražen. Jasným vítězem se stal ještě před pár měsíci takřka neznámý premiér z Gudžarátu na západě země – kontroverzní postava indické politiky a lídr Indické lidové strany (BJP) Naréndra Módí.

Módí vzbuzuje naděje svými ekonomickými sliby. Zároveň ale děsí především indické muslimy kvůli svému hinduistickému nacionalismu. „Kdekoli na světě je politik úspěšný, je označen jako kontroverzní. Módí byl zvolen, aby vedl vládu jako premiér, a to více než 550 miliony voličů,“ odmítá strach z Módího nacionalismu pro E15 čelný indický diplomat a nyní expert Centra pro výzkum politiky v Novém Dillí Gopalaswami Parthasarathy. „Je podstatné si uvědomit, že každý premiér musí vykonávat funkci v mezích ústavy, která respektuje odlišnosti a svobodu.“

Sám budoucí premiér ve své první řeči slíbil, že nebude Indy rozdělovat: „Chci spolu s vámi všemi posunout zemi dopředu. Je to má odpovědnost se spojit s vámi se všemi a řídit tuto zemi,“ prohlásil k davům příznivců Módí.

 Naréndra Módí

Hitlerovi obdivovatelé

Zatímco vládní klan Nehrú-Gándhí je už dekády pevně usazen mezi dillískou elitou, Módí k ní rozhodně nepatří. Do funkce indického premiéra nejenže nastoupí první předseda vlády, který se už narodil v nezávislé Indii, ale také pro mnohé Indy symbol obyčejného člověka. V malém městě ve státě Gudžarát se narodil jako třetí ze šesti dětí do chudé rodiny. Když neměl školu, pomáhal otci prodávat čaj na železniční zastávce.

Zatímco u mnohých evropských politiků se formující životní zvraty odehrávají kolem prahu dospělosti, Módí zásadní směrování získal už v osmi a 13 letech. Už v osmi letech ho prý zaujaly akce nacionalistické hinduistické skupiny Rashtriya S w a y a m s e v a k Sangh (RSS). Ve 13 letech pak byla dohodnuta jeho svatba. Zatímco z dětské svatby toho moc nezbylo (pár spolu nikdy nežil a Módí je starý mládenec), pletky s hinduistickým nacionalismem ho provázejí celý život. Organizace RSS byla dosud třikrát zakázána, její představitelé během druhé světové války otevládne vřeně obdivovali Adolfa Hitlera a jeho sen o čisté rase.

V nacionalistické organizaci se stal propagandistou a stoupal výše. Vedle politické činnosti si dodělal dálkově i politologii na Gudžarátské univerzitě.

Ekonomický zázrak v Gudžarátu

Indická lidová strana (BJP) se všeobecně považuje za politickou odnož RSS. A tak v roce 1985 organizace 25letého perspektivního Módího do BJP zapsala. A přišel raketový růst. Stačila jedna dekáda a někdejší prodavač čaje byl generálním sekretářem BJP, jedné ze dvou hlavních stran v Indii. Být jen schopným stranickým funkcionářem, to ale v miliardové zemi nepřesvědčí.

V roce 2001 se však Módímu naskytla další zkratka k moci, tentokrát exekutivní. BJP v Módího domovském státě hledala novou nezprofanovanou tvář, aby se vrátila k moci, a volba padla na padesátníka Módího. Od roku 2001 Módí Gudžarátu až dosud a je tak nejdéle sloužícím premiérem státu.

Většina Indů ho nyní volila právě proto, aby z celé republiky ekonomicky udělal to, co se mu povedlo v domovském státě. Módí za tucet let u vlády dokázal v Gudžarátu udržet růst HDP průměrně přes 10 procent ročně. Ze západního státu se stal také magnet pro investory i kvůli propodnikatelskému premiérovi. Nyní totéž Módí bude muset předvést v celostátním měřítku, kde je ročně potřeba vytvořit na 10 milionů pracovních míst, aby se nově příchozí na pracovní trh měli kde uchytit.

Muslimové se bojí

Velkým škraloupem na Módího pověsti jsou ale krvavé nepokoje v domovském státě, kterým v roce 2002 nedokázal zabránit. Módí byl teprve rok ve funkci premiéra, když se přihodilo vlakové neštěstí, při kterém uhořelo 58 lidí včetně mnoha hinduistických poutníků. Podle některých šlo o neštěstí, podle jiných o předem připravenou akci, která měla rozpoutat několikaměsíční běsnění. Zemřelo 790 muslimů, 254 hinduistů, tisíce lidí bylo zraněno. Znásilňování, ničení, upalování – vše pod záminkou náboženského zápalu.

Módí eskalaci hinduistického hněvu příliš nebránil, podle některých kritiků ho dokonce podporoval. Za svou roli v celém pogromu byl několikrát vyšetřován, sedm let po tragédii ho zkoumal Nejvyšší soud Indie. A poslední soudy skončily teprve minulý rok. Podle všech se Módí nedopustil kriminálního činu. Ale například někteří jeho ministři skončili ve vězení.

Většinovým obyvatelům Gudžarátu pogrom a Módího role zjevně nevadila natolik, aby ho nezvolili znovu do čela státu ještě v roce 2002 (a pak ještě dvakrát). Muslimové, kterých je v Indii asi 14 procent populace, se ale samozřejmě nového hinduistického nacionalisty stále obávají.

Naréndra Damodárdas Módí
Narodil se 17. září 1950 ve Vadnagaru v Gudžarátu na západě Indie do chudé rodiny. Pomáhal prodávat otci čaj na železniční stanici.
Stal se už v osmi letech aktivistou nacionalistické hinduistické organizace RSS. Politika ho v roce 1985 přivedla do podobné Indické lidové strany (BJP). V roce 1995 se stal jejím generálním tajemníkem.
Od roku 2001 vede stát Gudžarát. V roce 2002 nezabránil velkému protimuslimskému pogromu, USA i Evropa mu zakázaly vstup do svých zemí.
Nyní jasně vyhrál s BJP volby a stane se premiérem Indie.
Je starý mládenec, v dětství uzavřené manželství nefungovalo. Je vegan.

Čtěte také:

Vláda dynastie Néhrú-Gándhí končí. Indické volby vyhráli nacionalisté

BRAND24

Indické volby: Módí slaví drtivé vítězství, získal nadpoloviční většinu

Indického spasitele čeká náročná práce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).