Menu Zavřít

Napůl ucpaný komín

20. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Málo povolenek

PRAHA (foj) - České firmy od minulého týdne vědí, jaké množství emisí mohou vypouštět do ovzduší. Způsob přerozdělování povolenek se však nelíbí chemičkám a rafineriím. Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo dvě varianty předpokládaného rozdělení povolenek na emise oxidu uhličitého pro období 2005 až 2007 v celkové výši 97,6 milionu tun za rok. První varianta počítá s rozdělením povolenek ve výši 1,033 milionu tun pro rafinerie a 5,184 milionu tun pro chemický průmysl. Druhá s 1,233 milionu tun emisí pro rafinerie a 5,452 milionu tun pro chemický průmysl. „Zcela nezbytné hodnoty pro plánovaný rozvoj jsou na úrovni 1,4 milionu tun oxidu uhličitého pro rafinerie a 5,7 milionu tun pro chemický průmysl. Obě varianty jsou založeny na zcela chybném výpočtovém základu, a to na skutečných emisí za rok 2004,“ uvedl v prohlášení Svaz chemického průmyslu (SCHP).
Šéf Unipetrolu a prezident svazu Pavel Švarc k tomu dodává: „Oba návrhy výrazně diskriminují rafinerský a chemický průmysl a znemožňují jeho budoucí konkurenceschopnost“. Pokud bude kterákoliv ze dvou variant přijata, předpokládá SCHP, že jeho členové utratí každoročně za nákup povolenek 400 až 800 milionů korun.
Svaz upozorňuje, že takové přerozdělení povolenek může ovlivnit i privatizaci Unipetrolu. V kupní smlouvě jsou totiž zakotveny podmínky, za kterých se může změnit konečná kupní cena, kterou za 63 procent akcií holdingu zaplatí polská PKN Orlen. „Pokud budou zahrnuty předpokládané náklady na nákup povolenek do úpravy ceny, bude to znamenat perspektivně i nižší výnos pro stát,“ uvedl svaz. SCHP podporuje variantu, o které jednaly zaměstnavatelské svazy s ministerstvem průmyslu a obchodu, a to krácení povolenek všem průmyslovým odvětvím stejným dílem, a to o 7,5 procenta. „Takové krácení odpovídá snížení původního požadavku České republiky po rozhodnutí Evropské komise,“ tvrdí svaz. Česko původně požadovalo, aby tuzemské firmy mohly do ovzduší ročně vypustit 107,8 milionu tun emisí, komise ale povolila jen 97,6 milionu tun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).