Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Technologie ARISTON pomohou v Grónsku rozkrýt globální oteplování

Společnost Ariston zůstává věrná svému cíli přinášet pohodlí každému a oznámila úspěšné…

Jak si připomenout 100. výročí založení Československé republiky? Svatováclavským dukátem!

Právě dnes slavíme snad nejvýznamnější výročí, jaké naše republika dosud zažila. Je jím…

Zbrojaři mají pomocníka na ministerstvu obrany. Už čtvrtý rok

Firmám podává pomocnou ruku odboru průmyslové spolupráce. Jeho úkolem je, aby se české…

Napoleonova legenda se vrací

26. února 2007, 00:00 - PETR BAYER
26. února 2007, 00:00

PRAVÉ HOŘICKÉ TRUBIČKY Hořické trubičky vyrábí v současnosti hned několik firem. Ovšem ty „pravé trubičky“ v obchodě nekoupíte už více než 30 let. Jejich znovuzrození nyní chystá společnost Pravé hořické trubičky. Snad každý se alespoň jednou v životě zakousl do křupavé stočené trubičky s krémovou náplní - hořické trubičky.

PRAVÉ HOŘICKÉ TRUBIČKY Hořické trubičky vyrábí v současnosti hned několik firem. Ovšem ty „pravé trubičky“ v obchodě nekoupíte už více než 30 let. Jejich znovuzrození nyní chystá společnost Pravé hořické trubičky.

Snad každý se alespoň jednou v životě zakousl do křupavé stočené trubičky s krémovou náplní - hořické trubičky. Málokdo si však již vybaví původní podobu pamlsku, který se vyráběl téměř 200 let. Před třiceti roky klasické trubičky zmizely z trhu.

Společnost Pravé hořické trubičky však hodlá starodávnou recepturu opět oživit. „Připravujeme sérii exkluzivních výrobků ve speciálním krabicovém balení s několika příchutěmi podle původní recepturty, sypané cukrem mezi závity oplatek s tuhou náplní,“ prozrazuje obchodní ředitel firmy Jaromír Topolský. „Po nezbytných investicích do technologií počítáme se zahájením výroby tradičních trubiček během března,“ dodává výrobní ředitel Václav Klůz.

ŘETĚZCE NÁS ŠIKANOVAT NEBUDOU

Staronové trubičky by se měly prodávat přes sítě obchodních řetězců. „Nenecháme se však přitlačit ke zdi. V případě neúnosných požadavků klidně určitou dobu počkáme a budeme prodávat po vlastní ose,“ říká rezolutně spolumajitel firmy Dušan Šeps. Obchodníci by si podle něj měli uvědomit, že jde do značné míry o náročnou ruční práci, a ta něco stojí.

Téměř celá produkce hořických trubiček zatím končí na pultech tuzemských obchodů. Podnik se však rozhlíží po lákavých evropských trzích. „Zahraničí je pro nás pole neorané. Půjdeme tam však, až získáme patentní právo na ochranu označení místa původu, abychom se vyhnuli případným plagiátům,“ vysvětluje Klůz.

O ochrannou známku, která zatím platí pouze v Česku, usiluje sedm firem, které založily Sdružení výrobců hořických trubiček. „Hořické trubičky“ by tak v rámci celé Evropské unie mohli vyrábět pouze členové tohoto sdružení.

ZAČALO TO U KUCHAŘE

A jak se tento unikátní recept dostal zrovna do malého východočeského města? Podle oficiálně šířené legendy jej sem „zanesl“ osobní kuchař samotného Napoleona, který se v zuboženém stavu vracel spolu se stejně vyhladovělými kumpány z prohraného ruského tažení. Místní obyvatelé se jich měli ujmout a na oplátku získat postup výroby oblíbené laskominy francouzských králů. Budoucnost ukázala, že šlo skutečně o „královskou“ odměnu.

Po druhé světové válce výroba postupně přešla pod národní podnik Jitřenka. Po listopadové revoluci ovšem vzniklo několik desítek subjektů. „Vyrábět začal každý, kdo měl pekařské kleště,“ vzpomíná Klůz. Postupem času se jejich počet ustálil na sedmi až osmi. „Jsme sice konkurenti, ale v rámci našeho sdružení společně prosazujeme například patentní práva,“ vysvětluje.

ŠEDESÁT TISÍC ZA DEN V rodině Klůzových se výroba trubiček předává po čtyři generace a současná garnitura ji převzala do svých rukou v roce 1975. Malo výroba se dostala pouze k omezenému počtu zákazníků. Počátkem 90. let dosahovala denní produkce tří tisíc kusů. Rozjezd výroby ve větším si vyžádal milionové investice. „Po přenesení výroby do nových prostor jsme museli postup upravit kvůli jinému složení vody. S trochou nadsázky lze říci, že voda dělá nejenom pivo, ale též naše oplatky,“ říká Klůz. V roce 2000 do společnosti kapitálově vstoupila firma Exver Food. Podnik nyní zaměstnává 60 lidí a každý den projde rukama pracovnic na 60 tisíc trubiček. MNOHO KOHOUTŮ NA SMETIŠTI**

Výrobou trubiček se na Hořicku zabývá několik firem. Kromě společnosti Pravé hořické trubičky jsou to například Strix, Petráčkovy hořické trubičky nebo Uni Roll a Jánka.


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Svátek Všech Svatých a Dušičky, aneb proč to není státní svátek?
Kdy budou dokončeny opravy na dálnicích?
Ropa se na 100 dolarů možná ani podívat nemusí
Test: víte, jaká doba se vám bude počítat do důchodu?
Účty za elektřinu narostou o stovky až tisíce korun. Záleží na tom, zda jen svítíte nebo i topíte
Auta
Škoda Scala není první auto toho jména. Svého času ho…
Ducati Multistrada Enduro 2019 má nový motor i podvozek
Nástupce Rapidu má jméno. Těšte se na Škodu Scala
BMW X7 se začíná odhalovat. Design mnichovského Range Roveru je ale známý už delší dobu
Co způsobil filtr pevných částic u Fabie 1.0 TSI? Nižší točivý moment a nepatrně horší dynamiku
Technologie
Android 9 má jen minimum uživatelů. Na Pixelech od Googlu však drží 75% podíl
Proč při přistávání raket SpaceX vypadává živý přenos? (video s CZ titulky)
Nový detektor v mobilu pro vegany? Hertzstück vám ukáže, co přesně jíte
Nvidia přistála na Měsíci. Demo s ray tracingem má dokázat, že NASA nelhala (video)
Google znovu řeší pirátství obrázků. Do vyhledávače přidá jména autorů
Hry pro příležitostné hráče