Menu Zavřít

Nápady velkého tuláka

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Ondřej Čálek se stal francouzským vinařem díky touze vidět Rio de Janeiro

I když prvně „školil“ rybízák u babičky už v patnácti letech, vinařství mu mnoho neříkalo. Teprve poté, co si odkroutil vojenskou službu, nabídla se mu práce v olivových hájích. „Jenže já v životě rozhodně vypil více vína než olivového oleje,“ vysvětluje Ondřej Čálek alias Andrea Calek, proč si raději našel místo v týmu vinohradníků a vinařů.

Vínu nerozumíme

Do Francie se poprvé dostal coby „záklaďák“ na opušťák! Zkrátka místo domů či do hospody vyrazil za hranice. Nebyla to dezerce, nešlo o emigraci, jenom neodolal své duši vagabunda. Pak se vrátil do kasáren a zřejmě schytal nějaké „ostré“. Jakmile vojna skončila, ocitl se ve Francii podruhé. Chtěl si totiž splnit svůj sen – vidět Rio – a zvolil trasu přes Nice. Tam ovšem potkal Catherine a Brazílie šla stranou.
Díky spojení vinařství a Francie se seznámil s Yannem Rohelem, enologem specializovaným na Côtes-du-Rhône a Beaujolais, který vyznává ruční sklizeň a přírodní přístup ke kvašení. A nakonec doputoval až do Valvignères, vesničky ležící v departmentu nějakých sto kilometrů severně od Avignonu. Stěžejní význam pro budoucnost Ondřeje Čálka jako vinaře přitom měl Gérald Oustric. Oustric věnoval českému začátečníkovi několik hektarů vinice a svolení školit první vína v jeho sklepě. To se odehrálo někdy kolem roku 2003.
Hned poté se Čálek nastěhoval do karavanu, který zaparkoval přímo u svých rév a v němž žije dodnes. Mezitím ho však přemístil k nově postavenému sklepu, kde možná jednou vyroste i dům. Prvním Čálkovým vínem bylo šumivé Blonde, Vin de Pays de l’Ardèche, které vzniklo v roce 2007. Šlo o neobvyklou kupáž odrůd Chardonnay a Viognier, jež vynikala především zpracováním. Byla totiž vytvořena spontánním kvašením, bez filtrace a jakýchkoli jiných vnějších úprav.
Přednost u Ondřeje Čálka mají vždy vína a vše, co s nimi souvisí. Nejlépe tohoto muže, jenž si získal u francouzských vinařů respekt jako málokterý cizinec, vystihuje jeho motto: „Vínu nerozumíme. Víno buď milujeme, anebo ne.“

Dvojjediný celek

Jedním z pozoruhodných počinů, který má Čálek na svědomí, je Grande Arnaque – Vin de Pays de l’Ardèche 2007. Vinař tají, z jakých odrůd se tato kupáž skládá, a ani francouzský název odkazující k „velkému podfuku“ nic nenapoví. Vodítkem může být pouze to, že Čálek obvykle pracuje se sortami syrah, grenache a carignan.
Víno prozrazuje zlověstně temná barva, ne zcela čirá, skrze niž si výbuchy světla najdou cestu jen sporadicky. Bohatý, širokoplecí buket není snadné „přečíst“, potkávají se v něm prvky ovoce s rustikou půdy. Možná se mi to zdálo, ale jako bych tam zaznamenal mírný přípodotek reveně.
Po bohatém nose je víno v chuti sice tělnaté, avšak zprvu řízná kyselina dodává doušku při vší noblese dílek rozpustilosti. Do vjemu promluví jako dýchnutí lehounký valér pecky. Prostor opanují v jednu chvíli ryzí hroznové tóny, tmavé bobule se drží v závěsu, své si uhraje alkohol. Celek je nezvykle dvojjediný. V jednu chvíli působí neurovnaným dojmem s doteky selského dvora. Po chvíli ve sklence se však přeonačí, takže jeho projev je při vší ruralitě mazlivý a sametem oděný. Živý zemitý dozvuk působí při vší rozcuchanosti příjemně a vzácně povzbudivě. Až člověk zalituje, že tohoto „podfuku“ je k mání pouze nějakých tři sta lahví.

BRAND24

**Grande Arnaque – Vin de Pays de l’Ardèche 2007**

Použité odrůdy: není známo
Alkohol: 14 %
Školení: spontánní kvašení v jediném připraveném barikovém sudu, ležení na kalech, bez filtrace či jiných úprav, podle potřeby, stáčení těsně před distribucí
Vývojový potenciál: určeno k okamžité konzumaci
Distributor pro ČR: www.k4wines.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).