Menu Zavřít

Námitka podjatosti vůči sekretářce

12. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Mám doplňující otázku k radám pro jednání s úřady, které jste zveřejnili v Profitu č. 6/2007. Lze zmíněnou námitku podjatosti uplatnit vůči sekretářce stavebního úřadu, pokud její manžel vlastní konkurenční firmu? Námitku lze uplatnit jen proti úřední osobě, která se bezprostředně podílí na výkonu pravomoci správního orgánu.

Mám doplňující otázku k radám pro jednání s úřady, které jste zveřejnili v Profitu č. 6/2007. Lze zmíněnou námitku podjatosti uplatnit vůči sekretářce stavebního úřadu, pokud její manžel vlastní konkurenční firmu?

BRAND24

Námitku lze uplatnit jen proti úřední osobě, která se bezprostředně podílí na výkonu pravomoci správního orgánu. Tím jsou i znalci nebo tlumočníci, nikoliv však třeba sekretářka nebo vrátný. Sekretářka totiž jen - zjednodušeně řečeno - přijme vaše podání a předepsaným postupem jej musí předat příslušnému úředníkovi. Poté jen přepíše rozhodnutí, které ale vydal příslušný úředník. Její funkce je tedy čistě administrativní, sama nemůže vydávat ani měnit rozhodnutí úřadu. Určitou šanci byste měl snad jen v případě, že byste prokázal, že se dotyčná sekretářka bezprostředně podílí na rozhodování úřadu.

Pokud má příslušný odbor jen jedinou sekretářku, pravděpodobně se svou žádostí neuspějete. Jestliže by bylo na výběr, lze o změnu sekretářky věnující se vašemu podání požádat jejího nadřízeného. Jelikož ale nejde o námitku podjatosti v klasickém slova smyslu, záleží jen na jeho dobré vůli a provozně-organizačních možnostech, jestli vám vyhoví či nikoliv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).