Menu Zavřít

Nájemníky CPI BYTY v Janově čeká sestěhování

18. 4. 2011
Autor: profit

Společnost CPI BYTY, a.s., třetinový vlastník bytového fondu na sídlišti Janov v Litvínově, se rozhodl řešit zdejší neutěšenou situaci sestěhováním nájemníků do domu určeného k revitalizaci.

Foto: Profimedia.cz

Důvodem k tomuto rozhodnutí je trvale nízký počet obsazených bytů, vysoké provozní náklady na služby a údržbu a vzrůstající vandalismus. Přestěhování se aktuálně dotkne osmi rodin.

CPI BYTY vlastní v Janově zhruba 600 bytů, z toho téměř 300 je záměrně neobsazených. „Za stávajících podmínek na sídlišti a výše nájemného jsme se po dohodě s vedením města rozhodli byty dále nepronajímat, aby nedocházelo k prohlubování sociálních problémů lokality,“ vysvětlil generální ředitel společnosti CPI BYTY Zdeněk Havelka.

Ihned po koupi domů v Janově v létě 2010 se nový majitel CPI BYTY rozhodl vypořádat s neukázněnými obyvateli, přebývajícími v bytech bez nájemních smluv. Několikaměsíční snaha tak ukázala, že v několika domech žije pouhý zlomek nájemníků s platnou smlouvou. „Tito nájemníci v podstatě dopláceli na své neukázněné, nelegální sousedy. V budoucnu bychom jim navíc nebyli schopni garantovat zlepšení standardu bydlení, protože investice do takového domu, o který navíc není ze strany poptávky zájem, nepovažujeme za smysluplné. Sestěhování slušných nájemníků a revitalizace jejich nového bydlení je tak logickým krokem, která eliminuje i výskyt vandalů,“ uvedl Havelka.

Sestěhování se v tuto chvíli týká osmi domácností, kterým společnost za stěhování poskytne také kompenzaci. Zbývající nájemníci jsou ve výpovědní lhůtě z důvodu porušení nájemní smlouvy nebo přebývají v domě nelegálně.

Zdeněk Havelka nepopírá, že by o bydlení v Janově nebyl zájem. „Ovšem za dosavadní nájemné 25 Kč/m2, které je výsledkem státní regulace a ke vzniku současného problému velkou měrou přispělo. Pokud bychom byty opravili, i s pomocí prostředků z programu Evropské unie, činže v nově zrekonstruovaných bytech by musely být výrazně vyšší, aby odpovídaly vloženým investicím a dokázaly přilákat ekonomicky silnější obyvatelstvo. Lidé, kteří by si takové bydlení však mohli dovolit, odrazuje právě Janov jako lokalita,“ potvrzuje Havelka zkušenosti z pronájmu bytů v Janově.

BRAND24

Prázdné domy zůstanou v tuto chvíli zakonzervované a hlídané. „S vedením města řešíme různé varianty týkající se jak budoucnosti sídliště, tak jednotlivých prázdných domů. Čerpání prostředků z fondu Evropské unie na rekonstrukci domů, i třeba za případné participace města ovšem považuji za neefektivní a mrhání peněz všech zúčastněných,“ dodal Zdeněk Havelka. Jako jednu z alternativ tak vidí případnou demolici vybydlených domů. „Je to legitimní varianta, jak naložit s byty, o něž není z důvodu špatné lokality dlouhodobě zájem,“ potvrdil jednu z variant ředitel CPI BYTY.

Sídliště Janov se dotkla také v loňském roce ukončená státní deregulace nájemného, která zakonzervovala činže ve zhruba 300 bytech janovského sídliště ve vlastnictví CPI BYTY na 25 Kč/m2. Společnost zde navrhuje postupné, tříleté navyšování nájemného na konečných 48 Kč/m2 v roce 2013. Také na výsledku dohody s nájemníky závisí osud zdejších domů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).