Menu Zavřít

Najděte si nejvhodnější fond

6. 6. 2005
Autor: Euro.cz

TYPY FONDŮ Připravili jsme krátký přehled nejdůležitějších typů fondů. Ty bývají jak uzavřené, tak -častěji - otevřené. Akciové fondy. Jejich investiční strategie je zaměřena na akcie obchodované na veřejných trzích. Akciové fondy dlouhodobě dosahují nejvyšších výnosů, což je ovšem spjato s vyšší fluktuací cen podílových listů, a tudíž i s vyšším rizikem.

TYPY FONDŮ Připravili jsme krátký přehled nejdůležitějších typů fondů. Ty bývají jak uzavřené, tak -častěji - otevřené. Akciové fondy. Jejich investiční strategie je zaměřena na akcie obchodované na veřejných trzích. Akciové fondy dlouhodobě dosahují nejvyšších výnosů, což je ovšem spjato s vyšší fluktuací cen podílových listů, a tudíž i s vyšším rizikem. Derivátové fondy. Jejich portfolio je tvořeno termínovanými kontrakty a finančními opcemi, u nichž působí takzvaný pákový efekt (s malým vkladem lze dosáhnout velkých výnosů, ale i ztrát). Jsou výhodné pro ty, kteří preferují maximální výnos a jsou ochotni přijmout vyšší riziko. Dividendové fondy.

Vyplácejí výnosy formou dividend. Tyto výplaty jsou buď pravidelné, nebo nepravidelné a závisí na výsledcích fondu. Jsou vhodné pro investory, kteří upřednostňují pravidelnou rentu. Dividendy jsou vypláceny nezdaněné (na rozdíl od dividend, jež obdrží majitel cenného papíru) a investor je musí sám zdanit. Dluhopisové/obligační fondy. Jejich investiční strategie je zaměřena na obligace. Vzhledem k tomu bývá výkyv cen podílových listů (a tedy i riziko investice) vyšší než u fondů peněžního trhu. Výkonnost těchto fondů je obecně také vyšší. Fondy fondů.

Investují do podílových listů ostatních fondů. Konkrétní složení portfolia závisí na zaměření fondu. Vhodné jsou pro investory požadující výraznější stupeň diverzifikace své investice. Garantované fondy.

Uzavřené nebo častěji otevřené fondy. Jejich základní vlastností je skutečnost, že garantují stoprocentní návratnost vložené investice, většinou i pevný minimální výnos. Globální fondy.

Jsou zaměřené na cenné papíry emitované po celém světě, rozhodující část jejich portfolia tvoří finanční instrumenty amerického a západoevropského kapitálového trhu. High-yield fondy.

Jsou zaměřené na investice do méně bonitních dluhopisů, které však přinášejí velmi zajímavé výnosy. Indexové fondy.

Investují do opcí na daný index. Tyto fondy patří mezi velmi oblíbené pro svoji transparentnost a zajímavou výnosnost. Komoditní fondy.

Umožňují drobným investorům nepřímým způsobem spekulovat na pohyb cen ropy, zlata a dalších komodit. Jde o poměrně rizikové fondy, neboť ceny komodit výrazně kolísají. Národní fondy. Jejich investiční strategie je zaměřena na konkrétní teritorium. Tento druh fondů nabízí příležitost účastnit se na příznivém vývoji na finančních trzích v příslušných zemích nebo regionu. Zároveň představují možnost podílet se na zhodnocování příslušné měny nebo naopak investicí do domácího trhu kurzové riziko eliminovat. Odvětvové fondy.

Jejich portfolio tvoří cenné papíry určitého odvětví. Diverzifikace rizika je v tom případě nižší, na druhou stranu však investice do těchto fondů umožňují podílet se na růstu perspektivních odvětví. Fondy peněžního trhu.

Jsou zaměřené na investice do nástrojů peněžního trhu, vkládají tedy peníze do vkladů bank nebo půjčují na mezibankovním trhu na krátkou dobu. Výnos fondu je silně spjat s vývojem úrokových sazeb a je tedy u nás nízký. Small Caps fondy.

Jejich správci se zaměřují na malé společnosti s výraznějším růstovým potenciálem. Investice je sice rizikovější než investice do klasických akciových fondů, ale výnosy jsou většinou zajímavější. Smíšené/balancované fondy.

BRAND24

Jsou zaměřené na více druhů cenných papírů, a to podle konkrétní investiční strategie fondu, z čehož také vyplývá riziko spjaté s investicí do tohoto typu fondu a očekávaný výnos fondu. Strategie smíšených fondů je založena na optimalizaci rizika a souvisejících výnosů na základě aktuálních podmínek na daných trzích. Výnosy těchto fondů dlouhodobě bývají vyšší ve srovnání s fondy peněžního trhu a dluhopisovými fondy a nižší než u fondů akciových. Fondy zaměřené na daňovou optimalizaci. Jejich portfolio tvoří daňově výhodná aktiva, tedy hlavně aktiva, která mají úrokový výnos osvobozen od daně, jako například hypoteční zástavní listy.   TYPY FONDŮ |Typ fondu|Hlavní druh investice|Investiční horizont|Riziko|Výnos|

 fondy peněžního trhubezpečné a krátkodobé, dluhopisy, termínované, vklady bankkrátkodobýnízkénízký
 dluhopisové fondystřednědobé dluhopisy  střednědobý střednístřední
 smíšené fondyakcie, dluhopisy, nástroje peněžního trhu dlouhodobý střední až vysoké střední až vysoký
 akciové fondyakcie dlouhodobý vysoké vysoký 

**Pramen: Komise pro cenné papíry

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).