Menu Zavřít

Najděte si lepší klienty

9. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Majitelé a provozovatelé českých kempů musí najít odvahu a finance k investicím do svých rekreačních areálů.

Nechtějí-li, aby jim počet návštěvníků neustále klesal, nic jiného jim nezbývá.

„Někteří kolegové se bojí, že kvůli modernizaci by museli zdražit a hůř by sháněli rekreanty. Navíc jim stejně lidé nové vybavení zničí. Já tvrdím, že právě lepší nabídkou i infrastrukturou si mohou dovolit vyšší ceny a tím turisty, kteří mají tendenci ničit okolí, odradí. Věřte, že si klientelu najdete, a lepší,“ říká Vlastimil Němec, předseda společenstva Kempy a chatové osady v Česku. Jeho názor potvrzují ti, kteří už s investicemi začali.

Výhodnější je větší kemp

Ekonomové tvrdí, že finančně ziskový může být až areál od tří hektarů. Kemp Konopáč v předhůří Železných hor u Heřmanova Městce je velký pět hektarů, v jeho středu je přírodní koupaliště se 65 metrů dlouhým toboganem. „Právě ten byl první investicí, která nás existenčně zachránila. Po roce 1990 jsme měli prázdný kemp, o dva roky později sem jezdily kvůli toboganu stovky lidí. Na odpoledne a víkendy dokonce dojížděli návštěvníci z okolních měst,“ vzpomíná jeden ze tří majitelů tábořiště Bohumil Starý.

Dnes je kemp v provozu celoročně, protože majitelé investovali do plynofikace a vytápění. Návštěvníci mají k dispozici turistickou ubytovnu, chatky, bungalovy, volejbalové a basketbalové hřiště, dětský koutek a letos přibude i letní kino. „Ne proto, abychom na něm vydělali, ale aby se dospělí i děti pobavili,“ vysvětluje Starý a vyjmenovává další programovou nabídku: „Taneční zábavy pro dospělé a výlety autobusem pro ty, kteří nechtějí jezdit po okolí vlastním vozem.“ V areálu jsou čtyři druhy restaurací, které také provozují majitelé. Za posledních sedm let proinvestovali v kempu pět milionů korun, tedy veškerý zisk.

Na Octavii za rok nevydělám

„Není to takové rito, aby si majitel kempu koupil za rok novou Škodu Octavii,“ nechává nahlédnout do peněženky spolumajitel kempu Konopáč. Jeho podnikatelským snem je přestavět dřevěnou horskou chatu v kempu na penzion s pokoji, které by měly i své vlastní sociální zařízení.

BRAND24

O ziscích, které zdaleka nedosahují v kempech závratných výšek, ví své i starosta obce Lodín, která vlastní a provozuje stejnojmenný kemp v Královéhradeckém kraji. „Kemp máme od roku 2004 a za tu dobu nula od nuly pojde,“ usmívá se starosta Jaromír Pelánek.

Pravdou je, že zisk vrací obec zpět do areálu. Před deseti lety postavili koupaliště, které ovšem nevydělávalo, proto k němu postupně přidali chatky. S těmi pěti novými z letoška je jich tu celkem patnáct a problémy s jejich obsazením nemají. „Celkem jsme do nich investovali 4,5 milionu korun. Přínosem pro obec nebylo koupaliště, ale až kemp,“ tvrdí starosta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).