Menu Zavřít

Náhody, smůly a spousta legrace

2. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Politický diář

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák má zkrátka smůlu. Bývalý policejní prezident si pár dní po zatčení šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše kvůli podezření z braní úplatků vykračuje centrem Prahy, kouká do výloh restaurací a hle, spatří politiky pražské ODS Tomáše Hrdličku, Borise Šťastného a Milana Richtera, a tak si za nimi zajde na skleničku koly. „Šlo o rozhovor typu ahoj, dlouho jsme se neviděli, co rodina atd.,“ popisoval později Hrdlička. Úplně stejnou náhodou se tamtéž pohybovali i Roman Janoušek, Rudolf Blažek či Pavel Bém. Podle Hrdličky by si například s Husákem ani žádnou utajenou schůzku ve veřejné restauraci nedávali, což zní samozřejmě logicky. Tedy až na to, že do salonku ve Francouzské restauraci Obecního domu, kde šedá eminence pražské politiky ráda sedává, po dobu jeho přítomnosti personál restaurace bez Hrdličkova svolení nikoho nepustí. A pište si, že okny tam zvenčí vidět není…

Bude zajímavé sledovat, zda Husák ve funkci přežije policejního prezidenta Petra Lessyho, kterému jde po krku ministr vnitra Jan Kubice. Oficiálně kvůli rušení míst v policii. Jako o Lessyho nástupci se nejvíce hovoří o náměstkovi pro trestní řízení Martinu Červíčkovi, mimochodem příteli poslankyně ODS Jany Černochové, která nedávno Lessyho vykázala z jednání sněmovního podvýboru na téma klíčové změny v policejním sboru.

Policie mezitím podle MF Dnes vyšetřuje kvůli podezření z trestných činů podplácení a přijímání úplatku udělení milosti prezidenta Václava Klause bývalé karlovarské policistce, která se chlubila, že je pro ni milost koupená. Prezident se z Afriky k věci odmítl vyjádřit s tím, že už k „k danému případu opravdu všechno řekli“. Namísto toho si Klaus pochvaloval, jak jsou Senegalci štíhlí, a jeho vicekancléř Petr Hájek si prozměnu zaspekuloval, zda je Tomáš Halík opravdu knězem. Na Hradě je zkrátka spousta legrace.

BRAND24

Legraci si užijete, i když svůj počítač nazvete třeba Marek Dalík. Jak si totiž všimly Lidovky.cz, právě jméno lobbisty a přítele expremiéra Mirka Topolánka bylo v digitální stopě ve vlastnostech elektronického souboru tiskové zprávy, kterou rozesílal mediální poradce exministra Martina Bartáka obviněného v kauze nákupu Tater. A právě nevšedním pojmenováním počítače „z legrace“ Bartákův poradce vše vysvětloval. Bylo to podobně legrační, jako když sám Topolánek přednášel na téma korupce a zmínil, že pokud je obviněn Barták, „už by mohli obvinit i mě“, protože „korupce je na straně Američanů“. Jen aby se Topolánek jednou také nedočkal. A nemusí jít zrovna o tatrovky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).