Menu Zavřít

Naftogaz podal další stížnost na Gazprom. Požaduje odškodné 243 miliard

7. 7. 2018
Autor: Gazprom

Ukrajinská ropná a plynárenská společnost Naftogaz podala u stockholmského arbitrážního soudu novou stížnost na ruský plynárenský gigant Gazprom kvůli kontraktu o tranzitu plynu a požaduje po firmě odškodné více než 11 miliard dolarů (242,7 miliardy korun).

Naftogaz uvedl, že kvůli změnám na evropském trhu s plynem chtěl v březnu znovu projednat výši poplatků, která dostává od Gazpromu za tranzit plynu do Evropy přes ukrajinské území. Gazprom však podle Naftogazu nebyl v jednání konstruktivní, a přiměl tak ukrajinskou firmu, aby se s celou záležitostí obrátila na arbitrážní soud, jak je stanoveno ve smlouvě.

Spory kolem plynu jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz se kvůli svým sporům obrátily na arbitrážní soud ve Stockholmu v červnu 2014. Spory se týkají smluv o dodávkách ruského plynu pro Ukrajinu a tranzitu ruského plynu do Evropy přes území Ukrajiny. Obě smlouvy jsou platné do 31. prosince 2019.


Plynová kapitulace. Evropská komise čelí kvůli kompromisu s Gazpromem kritice

 Gazprom - ilustrační foto


Po dvou rozhodnutích arbitrážního soudu ve sporech mezi oběma společnostmi má Gazprom Naftogazu vyplatit více než 2,5 miliardy dolarů. Gazprom však zatím peníze nevyplatil.

BRAND24

Gazprom loni dodal do Evropy rekordních 194 miliard metrů krychlových plynu. Tranzit ruského plynu přes Rusko stoupl o téměř 14 procent na 93,5 miliardy metrů krychlových, napsala agentura Reuters.

Přečtěte si také:

Velké stěhování v Gazpromu: firma chce přesunout stovky míst ze zahraničí do Ruska

Gazprom, OMV a další. Polský antimonopolní úřad hrozí pokutami za Nord Stream 2

Šéf Lukoilu počítá s tím, že protiruské sankce potrvají 10 let

Gazprom nahrazuje... Gazprom. Wingas zintenzivní činnost v Česku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).